НСТС ще заседава за пенсиите
НСТС ще заседава за пенсиите

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще заседава днес. Ще бъдат обсъдени внесени в парламента законодателни промени, свързани с преизчисляване и индексиране на пенсиите. Освен това ще се разгледат и по- високи обезщетения и еднократни помощи за семейства с деца.

Бизнесът синдикатите и държавата в лицето на служебното правителство ще дадат становища по направени от депутати на „Продължаваме промяната“, БСП и ДПС предложения.

Предложението за законодателна промяна на „Продължаваме промяната“ предвижда пенсиите да се осъвременяват по нов механизъм. Или със 100 процента от инфлацията или със 100 процента от ръста на осигурителния доход. В зависимост от това кой от двата показателя е по изгоден за пенсионерите. Сега съотношението, с което се индексират пенсиите е поравно разпределено между половината от инфлацията и ръста на осигурителния доход.

БСП има внесени в парламента два законопроекта. С първият се предлага отпуснатите до 24 декември миналата година пенсии да се преизчислят от първи януари 2023-та по формулата от 1,35 процента за всяка година реален осигурителен стаж. Вторият законопроект е за обвързването на месечното обезщетението за гледане на дете през втората година. Предлага се то да е равно на минималната заплата.

ДПС предлагат да се разшири дефиницията за действителен осигурителен стаж. И да се включат периодите на наборната или мирновременната алтернативна служба. Както и времето, в което репресирани са били в лагери след 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989-а.

НСТС ще обсъди и промяна в Закона за семейните помощи

На БСП е предложението за промяна в Закона за семейните помощи за деца, по конкретно при раждане на второ и трето дете родителите да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, ако са се осигурявали в предходните 24 месеца. Предлага се също еднократни помощи в началото на учебната година да получават не само семействата с деца записани в първи клас и осми клас, но тези във втори, трети и четвърти клас. Мерките са свързани с инфлацията, но и с тежката демографска ситуация в България и се оценяват на допълнителни 90 милиона лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви