Актьорът Крис Хемсуърт обяви, че си взема почивка, след като е научил, че има повишен риск да развие на болестта на Алцхаймер, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

Звездата от филма „Тор“ съобщи това, след като се е подложи на тестове като част от документална поредица „Limitless“ на Дисни плюс, по която работи в момента.

Той каза пред списание „Венити феър“, че изследванията потвърждават неговия „най-голям страх“ и добавя, че сега ще се опита да предприеме „превантивни стъпки“.

Крис Хемсуърт научил, че има две копия на гена ApoE4 – едно от майка си и едно от баща си, което прави между осем и десет пъти по-вероятно да развие болестта в сравнение с хората, които ги нямат.

Между два и три процента от населението е с две копия на този ген.

„Не е като да си подавам оставката“, казва Хемсуърт, но добавя, че новината „наистина провокира нещо в мен да искам да си взема почивка“.

„Ако погледнете към превенцията на болестта на Алцхаймер, ползата от предпазните стъпки е, че те засягат останалата част от живота ви“, обяснява актьорът. „Всичко е въпрос на управление на съня, стреса, храненето, движението… Това са едни и същи инструменти, които трябва да се прилагат последователно“.

Заради поредицата „Limitless“ Крис Хемсуърт изследва тялото си и начините да живее по-дълго и по-здравословно.

Актьорът обясни, че не е диагностициран с болестта на Алцхаймер, но е бил предупреден за повишения риск.

„Това не е предетерминиран ген, но е силна индикация“, каза той. „Мисля, че преди десет години се смяташе за повече от определящ“.

Хемсуърт разказа също, че първоначалният план на сериала е бил да получава всички резултати от генетични тестове на живо пред камерата.

Създателят на поредицата Дарън Аронофски обаче му съобщил резултатите в разговор на четири очи.

Звездата на „Марвел“ получил възможност да премахне всякакви препратки към болестта на Алцхаймер от шоуто, но Крис Хемсуърт решил да включи своя генетичен риск, за да подобри осведомеността и разбирането за нея.

Актьорът казва пред „Венити феър“, че дядо му е бил диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Крис Хемсуърт скоро ще се появи на голям екран във „Фуриоза“ – продължението на филма „Лудия Макс“ на режисьора Джордж Милър. Снимките приключиха по-рано този месец.

39-годишният актьор каза, че ще си вземе почивка от актьорството, след като приключи рекламното турне за „Limitless“, както и останалите му ангажименти по този договор.

Той ще се прибере в Австралия, за да бъде повече време с партньорката си – актрисата Елза Патаки, и трите им деца.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви