Дългогодишният спортен журналист на БНТ и бивша състезателка по художествена гимнастика Вера Маринова представи в Бургас книгата „Обръчите на Венера“, която е написана по повод юбилея 70 години художествена гимнастика в България.

Представянето на книгата беше осъществено с подкрепата на Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов, който закупи 200 книги, за да ги подари на клубовете по художествена гимнастика в града.

Книгата на Вера Маринова ще ви запознае с различните епохи на най-успешния в момента български спорт, както и с изумителните жени, които са записали имената си със златни букви в историята на световната художествена гимнастика. Много разкази от първо лице ще събудят изумлението ви.

„Това е история, написана чрез историите на повече от 70 жени. В нея има страшно много фактология. Надявам се, няма много пропуснати имена, въпреки, че през тези седем декади през художествената гимнастика, сигурно, са минали хиляди“, заяви Маринова, която е участник в три световни първенства и носителка на две световни титли по художествена гимнастика – през 1969 г. във Варна и през 1971 г. в Хавана (Куба).

Вера Маринова е пряк свидетел на огромна част от тези 70 години и с типичната си класа, ерудиция и изказ разкрива невероятния свят на едни уникални жени.

Книгата се изкупува с невероятни темпове. Някои, които вече са я прочели, споделят, че това е „Библията на българската художествена гимнастика“. Други я наричат „Пътеводител“. Трети коментират, че това е „Наръчник за шампиони“.

На церемонията в зала „Морско казино“ присъстваха заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева и Веселина Деведжиева – началник отдел „Спорт“, много действащи и бивши гимнастички от града.

„В книгата има много фактология. Това беше и основното препятствие за преодоляване по време на писането. Вплитането на фактологията и характерите на самите състезателки беше най-трудната работа. Най-добрият комплимент, който получих, беше, че съм успяла от сухата статистика да направя развлекателно четиво“, заяви Вера Маринова.

Събитието завърши с много въпроси, които малки и големи гимнастички зададоха на Вера Маринова, и с раздаване на автографи и снимки за спомен.

Турнето с представянето на книгата, събрала цялата история на българската художествена гимнастика – „Обръчите на Венера“ ще завърши днес в Благоевград.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви