Семейство украински бежанци се оказват разделени – не само заради войната, а и заради новите правила за пребиваването им у нас.

Близките на Елена Пейчева от град Николаев ще бъдат настанени в Елхово, докато тя остава сама в Поморие.

„Трябваше да оформят много важни документи. Моята дъщеря, моят съпруг пенсионер и моят внук отпътуваха за Украйна, те са там от 5 дни. Връщат се сега, но хотелът не може да ги приеме, защото са със снета регистрация“, разказва жената пред bTV.

Хотелът в Приморско няма право да ги приеме обратно, нито да настанява нови бежанци.

„Нуждата ни застави да напуснем страната си и ние даже не можем да посетим нашия дом днес. Моята дъщеря замина за първи път за тези месеци и ситуацията се усложни. Помогнете ни, кажете на правителството, че ни разделиха, разкажете им за нашата болка“, призовава Елена.

„Хотелиерите нямат право да регистрират нови бежанци от Украйна. Даже тези, които са били при тях и имат закрила, не могат и да преместят хората от един в друг хотел“, коментира украинката Ирина Искеева.

Според новата наредба хотелите и базите за настаняване на украинци ще получават само по 15 лева за нощувка. Хотелиерите предлагат ниско бюджетни менюта с две хранения на ден.

„Обядът е 2,50 лв. и вечерята е 2,50 лв., но когато нямаш, просто няма от къде да ги вземеш. Имайте предвид, че тези хора нямат някакви доходи, те са дошли с една чанта багаж”, коментира хотелиерът Михаил Зегов.

Той може да изхранва настанените при него 70 души още около 10 дни и иска спешно държавата да реши ще продължи ли да приема България украински бежанци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви