Русия: Има риск от ядрен инцидент в АЕЦ
Русия: Има риск от ядрен инцидент в АЕЦ

Районът около атомната електроцентрала Запорожие е бил обект на подновен обстрел през последните дни. Официални лица казаха, че атаките са били близо до удари по ядрените системи за безопасност и сигурност на централата. Русия казва, че е обезпокоена от случващото се. И призовава други страни да използват влиянието си, за да помогнат за прекратяване на атаките срещу съоръжението.

Ударите срещу централата, която се намира в югоизточна Украйна и е под руска окупация, предизвикаха реакция от ядрения надзорен орган на ООН. Той каза, че подобни атаки крият риск от голяма катастрофа.

„Това не може да не предизвика нашето безпокойство“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери тази сутрин. „Призоваваме всички страни по света да използват влиянието си, за да спрат украинските въоръжени сили да правят това.“

И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за обстрела на централата.

За риск от ядрен инцидент предупреди и ръководителят на руската държавна компания „Росатом“ Алексей Лихачов

„Централата е изложена на риск от ядрен инцидент. Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия“, заяви Лихачов. „Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ. Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност.“

Според ръководителя на „Росатом“ Киев е готов да „приеме малък ядрен инцидент“ в атомната централа.

„Това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа“. Това подчерта Лихачов.

Обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала е „игра на руска рулетка“ според бивш служител от ядрения надзорен орган на ООН.

Въпреки този избор на думи Оли Хейнонен предупреждава, че е „трудно да се каже“ дали Русия или Украйна са отговорни за опасна дейност в съоръжението. Но говорейки пред програмата Today на BBC Radio 4, той предупреждава, че „един единствен снаряд на неподходящото място в неподходящото време ще има дълбоки последици“.

Бившият зам.-генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) уточнява, че един снаряд едва ли ще нанесе щети на самия реактор, който ще бъде обвит в метри бетон и метал.

Рискът, казва той, е, че обстрелът прекъсва подаването на електричество към охладителната система – което означава, че или реакторът, или отработеното гориво ще станат твърде горещи, което ще доведе до стопяване на горивото и освобождаване на радиоактивност.

В съчетание с това е фактът, че персоналът „може да направи грешки“ поради натиска, под който е подложен – ако изобщо е в състояние да работи.

Хейнонен добавя: „Това е опасна игра и трябва да бъде спряна“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви