Радев и ИОванов вдигнаха напрежението
Радев и ИОванов вдигнаха напрежението

Нарастване на конфронтацията и чертаене на нови разделителни линии, констатира президентът Румен Радев в началото на консултациите с „Демократична България“. „Следя със загриженост това, което се случва в последните дни в българския парламент, и ми се струва, че не това очакват българските граждани“, каза президентът.

„Вашата кохорта са завършили съветски академии. Моята „кохорта“ са завършили военни академии в САЩ. Вижте вашите хора къде са завършили, вредят ви сериозно“

„Няма как да не поискам лично обяснение“, реагира Иванов. И уточни, че фразата му за „кохортата“ била по отношение на енергийния министър.

„Те резултатите показаха какво стана с интерконектора и с цената на газа. Към мен приемам всичко, но когато хората, които работят за мен, аз няма да мълча“, повтори президентът.

Румен Радев обясни накрая на срещата и защо бави консултациите: „Няма да насроча избори януари и февруари“. „Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, обяви президентът.

Това е и предпоследната политическа сила, представена в Народното събрание, която се среща с държавния глава по негова инициатива. Остава да се състои разговор само с „Български възход“.

Срещата идва на фона на високо напрежение в НС, където партиите се разделиха по въпроса за връщането на хартиената бюлетина наред с машинния вот и бойкот на пленарната зала от страна на ДБ и ПП през миналата седмица. Двете формации ще призоват държавния глава да наложи вето, ако поправките, подкрепяни от ГЕРБ, ДПС и БСП, минат през пленарната зала.

Радев посочи още, че е против „да се разоръжим“ преди да сме модернизирали армията си,

по повод позицията на ДБ да окажем военна помощ на Украйна. Двамата кръстосаха реплики по повод военната помощ за Украйна и решението на парламента.

Христо Иванов започна с отговор на въпроса на президента как вижда шанса за съставяне на кабинет. „Ние много ясно сме казали трите приоритета – съдебната реформа, въпросите на сигурността, с оглед на конфликта в Украйна, и на трето място един разумен икономически курс, който се грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и същевременно с разбирането, че излизането от инфлационния процес е създаване на конкуретнспособност и инвестиции.

„Големият залог е дали политическите сили са си извели поука от изминалите месеци и могат да водят диалог“, добави той. Лидерът на „Да, България“ каза, че не е „добър знак“ арогантно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

По повод военната помощ за Украйна Иванов опонира на Радев, че военната помощ ни въвлича във войната.

„Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа“, каза Христо Иванов. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност. „Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион“, добави той. Беше важно да дадем политически знак, обоснова Иванов решението на НС за изпращане на оръжие на Киев.

Радев обаче попита „какво получиха тези държави, които предоставиха оръжие“.

„Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство“, отвърна Христо Иванов. „Никога не сме казвали – първо даваме, после получаваме“, отрече лидерът на ДБ. Иванов допълни, че воденето на преговори се отнася до изпълнителната власт.

„Не считате ли, че ако имате такава информация, че това ще ни вкара във война, да свикате КСНС и да ни предоставяте информация“, отвърна той на въпроса с въпрос той към президента.

„Аз съм направил до момента 4 КСНС и винаги ефектът, резултатът е един и същ. Националната сигурност изисква гаранции, а не пустословие. Понеже се спекулира как Словакия дала комплекс С-300 и получила „Пейтриът“. Нищо подобно“, репликира Радев. И посочи, че такива с такива комплекси са им услужили от Германия, но не са техни. „Съвременните въоръжени системи са високотехнологични системи, логистична база, обучение, подготовка, анализ и организационни промени. Тоест, с един месец това не може и няма как да стане. Това, което се прие, като решение, в рамките на един месец служебното правителство да осъществи преговори със съюзници за предоставяне на въоръжения – аз съм изключително скептимен“, разкритикува Радев поставените срокове по въпроса за оръжие за Украйна.

Президентът цитира Ивайло Мирчев с твърдението му, че Нидерландия е готова да ни подари въоръжение. „Трудно ми е да си представя, че български народен представител може да роди подобни мисли, но те обясняват защо доверието в институциите си сви“, коментира президентът.

И попита бившето правителство на ПП и четворната коалиция „какво направи вашето правителство за тази модернизация“. Като попита дали обвиненията на ДБ в „путинофилия“ могат да се адресират и до тях, след като тяхното управление за 8 месеца не е направило нищо по въпроса за оръжията.

„Това, което мога да кажа, е, че то със сигурност беше недостатъчно“, обясни Христо Иванов.

„Аз се учудвам малко от този разговор“, констатира той, като подчерта, че ДБ също е за модернизация на българската армия.

„Предполагам, че ако очаквах да коментирам фейсбук постове, щях да се подготвя, но така сте преценили“, отбеляза Иванов. И повтори, че Путин има интерес от отслабена Източна Европа.

„Аз няма да цитирам изказвания. Ние наистина трябва да разберем, че след 24 февруари, колкото и да е късно, трябва да застанем на една страна. Не съм сигурен колко продуктивен е този разговор, г-н президент. Прав сте, че сме закъснели с години, не с 8 месеца“, съгласи се той за липсата на модернизация на армията.

„За да има този разговор, много неща са натрупани през последните месеци“, като напомни на ДБ атаките им спрямо него, че не подписал „една декларация за Украйна“.

„Трябва да има политически знак, че Украйна има съюзници. България нямаше ясна позиция, за съжаление, благодарение на вас“, опонира Христо Иванов.

„Това е моят стил на работа в цялата ми кариера до момента – да защитавам своите хора.

Но когато се атакуват хората около мен, аз не мога да си мълча“, отвърна президентът.

Консултациите на „Дондуков“ 2 започнаха на 26 октомври. Досега президентът проведе такива с първата по численост група, тази на ГЕРБ-СДС, както и с „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“ и БСП.

Срещата е близо месец и половина след парламентарните избори, но президентът даде заявка, че няма да бърза, за да даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. „Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите“, каза Радев.

Президентът призова още партиите да уточнят помежду си кога ще бъдат следващите парламентарни избори, в случай че не се състави редовно правителство. Те трябва да се проведат по Конституция два месеца след разпускане на Народното събрание.

След приключване на кръга консултации, той ще пристъпи и към връчване на първи проучвателен мандат. След ДБ остават консултациите само с „Български възход“

1 КОМЕНТАР

  1. месията Христо Иванов се качва в люлката на безтегловното политическо пътуване .Той ще слезне от нея , когато пачката която се появи нахоризонта даде покой на скъсаният му джоб. Тои е едно плюшено зайче в клетката на динозаври.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви