Лукойл ше плаща данъци у нас
Лукойл ше плаща данъци у нас

„Лукойл“ мести дейността си у нас и занапред ще плаща данъците си в България. Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев след среща с ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим“ и на „Лукойл България“. Решението на руската компания е взето съвместно със служебното правителство. То не е политическо, а чисто икономическо и прагматично, категоричен беше той. Отпадат и всички посредници по веригата.

„С ръководството на „Лукойл“ постигнахме договореност от 1 януари 2023 те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България.

Тоест, цялото производство, всички приходи и данъци от тяхната дейност да бъдат плащани у нас. Не както досега – в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е справедливо, след като тази рафинерия е в България. И „Лукойл Нефтохим Бургас да отчита своите приходи тук, в България. Вече има взето решение от тяхна страна, разбира се, това трябва да бъде формализирано“, заяви вицепремиерът.

Това прави допълнителни приходи от данъци в размер на около 600-700 млн. лева догодина, а за тази година – още 100 млн. лв. в хазната, изчисли Христо Алексиев. Миналата година компанията е внесла едва 3,5 млн. данъци, напомни той за сравнение.

С тези пари ще компенсират енергийно бедните с таргетирана програма за уязвимите слоеве на обществото, както и бизнесът. „Мярката за 25 стотинки, макар че ще я продължим, не беше най-справедливата“, коментира Алексиев.

„Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има“, каза още транспортният министър.

От руска страна коментираха, че считат този ход за правилен и справедлив, след като компанията произвежда на българска територия. „Техническата подготовка по новата система е в ход, за да може да заработи от 1 януари“, каза шефът на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов.

„Надявам се, че така подготвените решения ще позволят на икономиката и гражданите да получат максимален ефект за това, което се договорихме. Това е въпрос за работни места. Вицепремиерът отбеляза, че 1300 души работят в „Нефтохим“, но като се вземат предвид и предприятията, които са свързани с нашата дейност, това са над 10 хил. работни места, добави Шарафутдинов. До края на годината планираме да сме преработили 7,1 млн. тона, тази година имаме рекордно производство, около 50% е износ, каза мениджърът на „Лукойл Нефтохим“.

„Виждате, че интензивният диалог, който имахме, даде своя резултат“, добави Алексиев. „За доста кратко време успяхме да направим правната рамка на механизъм, който да отговаря на интересите на двете страни“, каза още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви