Юношеският национален отбор по водна топка във възраст U17 записа пет победи в контролите, които изигра в Истанбул.

Мачовете са част от подготовката на състава, воден от главния треньор на СКВТ „Черноморец“ Петър Йонов, за европейските квалификации през март догодина. Все още не е теглен жребият за състава на групите.

Тренировъчните двубои бяха юношеския отбор на ЕНКА – шампион на Турция при юношите и срещу „Аладор“. Срещите се играха от петък до неделя.

Българската група в Истанбул е водена от председателя на федерацията Дарий Дановски. Освен 14-те състезатели и Петър Йонов, с отбора пътува и съдията Огнян Герасимов. С това се слага началото на постоянна практика при всяко участие на национален отбор зад граница в групата да е включен и съдия, съобщиха от БФВТ.

Турнето в Истанбул беше предшествано от тренировъчен лагер в Бургас, който също е част от подготовката на националния отбор U17 за участие в европейските квалификации през март 2023 г.

По-нататък тренировъчният план на този състав предвижда отново лагер в Бургас през декември (вероятно съвместен с румънския национален отбор в същата възраст) и серия контролни мачове в Барселона през февруари 2023 г.

След това се планира още един кратък лагер преди двубоите от евроквалификацията.

Цялата подготовка на отбора U17 е изключително наситена и със сигурност няма аналог в историята на българската водна топка през този век.

БФВТ планира в европейските квалификации и първенства догодина да участват общо 4 национални отбора, което също не се е случвало много отдавна – три състава за подрастващи в двата пола и представителен мъжки отбор.

БФВТ ще кандидатства за домакин на мачовете на един турнир от квалификациите и на едно първенство при подрастващите.

Резултати: България – ЕНКА 14:8; България – ЕНКА 10:9; България – Адалар 15:7; България – ЕНКА 14:7; България – ЕНКА 9:7.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви