Изследванията показват, че има една напитка, която може да ви състари по-бързо и премахването ѝ от вашата диета може да помогне да спрете преждевременното стареене.

Що се отнася до стареенето, няма по-лошо за него от подсладените газирани напитки.

Известно е, че редовното пиене на безалкохолни напитки води до увеличаване на риска от наддаване на тегло и определени заболявания, а изследванията показват, че може дори да повлияе на тялото ви на клетъчно ниво. Всички тези компоненти допринасят за по-нездравословното и по-бързо стареене.

„Редовната консумация на подсладени със захар напитки може в крайна сметка да ви изложи на риск от различни заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други“, казват експертите „Тъй като нашият риск от тези заболявания автоматично се увеличава с възрастта, добавянето на прекомерно многж захар определено не помага.“

Газираните напитки може да увеличат риска от заболявания

Един от основните начини, по които постоянната консумация на газирани напитки може да ускори процеса на стареене, е като увеличи риска от заболявания, при които стареенето вече е рисков фактор. Това включва неща като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Безалкохолните напитки може да увеличат риска от заболяване, но също така може да повлияят отрицателно на клетките на тялото ви.

Газираните напитки може да повлияят на тялото ни на клетъчно ниво

Според проучване от 2014 г., публикувано в American Journal of Public Health, сладките напитки могат да причинят преждевременно стареене на клетъчно ниво.

За да проведат своето проучване, изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) са изследвали данни от 5309 възрастни в САЩ на възраст между 20 и 65 години без анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

Това, което изследователите открили, е, че хората, които пият повече подсладени напитки, имат по-къси теломери – участъци от ДНК в края на хромозомите – в техните бели кръвни клетки. Скъсените теломери в белите кръвни клетки са свързани с намалена продължителност на живота и повишен риск от хронични заболявания.

Редовната консумация на подсладени със захар газирани напитки може да повлияе на развитието на болестта, не само чрез напрягане на метаболитния контрол на организма върху захарите, но и чрез ускорено клетъчно стареене на тъканите.

Въпреки че изследователите бързо отбелязаха, че това откритие е асоциация, а не окончателна причинно-следствена връзка, дългосрочните ефекти са доста ясно изразени.

Газираните напитки също може да навредят на червата ни

Проучване установи, че консумацията на подсладени със захар напитки, е свързана с промени в чревните бактерии и чревната микробиота, възпаление и оксидативен стрес, всички от които са свързани с преждевременното стареене.

Авторите на това проучване имат проста препоръка, за да помогнат за смекчаване на тези ефекти: заменете содата с по-здравословна напитка, когато можете.

Така че следващия път, когато ви се допие нещо с мехурчета, може да помислите за вода с лимон – тялото ви ще ви благодари.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви