Дванадесет души, изолиран остров, една специална вечеря. Подобни могат да са съставките както на епизод от кулинарно предаване, така и на криминален трилър в стила на Агата Кристи. „Менюто“ се оказва нещо средно между двете.

Сюжетът на новия филм на Майк Майлод привидно е прост – прочутият шеф-готвач Джулиан Слоуик събира ексклузивна група хора, готови да платят баснословна сума, за да изпробват новото му меню.

Дегустацията е в ресторанта му на изолиран остров, до който се стига се ферибот, който си заминава, след като стоварва гостите.

От рибаря, който лови стриди, минути преди да бъдат приготвени, през богата и съвършено поддържана градина, от която ресторантът черпи собствената си продукция, до супер модерната и лъскава кухня – какво би могло да се обърка в тази съвършена вечер?

Всъщност нищо, защото всичко върви по плана на Слоуик – всяко негово ястие разказва история, вдъхновена от детството и живота му.

Всяка хапка на гостите разкрива скритите пороци на тази група хора, обединени от едно-единствено нещо – любовта към парите и мисълта, че стоят много по-високо от простосмъртните, които няма как да си позволят вечеря на подобно място.

Слоуик, в чиято роля виждаме брилянтния, както винаги, Рейв Файнс, обаче не е предвидил, че вместо една от очакваните гостенки, идва друга – младата Марго, която нито споделя възможностите на сътрапезника си, нито сляпото му възхищение към всеки един кулинарен шедьовър на шеф-готвача. Марго ще е камъчето, прекатурило каруцата. Или пък не съвсем?

Освен Файнс, специални аплаузи заслужават Аня-Тейлър Джой в ролята на Марго – питаме се има ли роля, с която това момиче да не може да се справи, както и Никълъс Холт, който е идеален за ентусиазиран аматьор готвач и фен на Слоуик.

Най-големите адмирации обаче са за Майк Майлод, към когото храним топли чувства от сериала „Наследници“. Неговата гурме хорър комедия се оказва и умела сатира на съвременното общество, в което пропуснат панер с хляб към ордьовъра може да предизвика повече гняв от нещастната смърт на обслужващия персонал.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви