Хотел
Хотел

Огромният хотелски комплекс „Сънсет Ризорт“ в Поморие, известен в града като „Холандското селище“, няма да работи през следващия летен сезон, обяви на среща с представители на туристическия бранш кметът на общината Иван Алексиев, предаде БТА. На сайта на хотела има надпис, че хотелският комплекс затваря за неопределен период от време.

„Това ще бъде сериозно предизвикателство през летния сезона на 2023 година. Холандското селище фалира! 3 000 легла са заключени, няма да работи“, заяви Алексиев. По думите му, това ще има особено негативен ефект върху развитието на туризма в Поморие и най-вече върху кв. „Св. Георги“.

„450 – 500 души вече са освободени доколкото ми е известно. Това е следствие на неадекватната държавна политика в областта на туризма.

Как това министерство на туризма не можа да направи един закон, който да обособи частите в хотелите, които се продават. В момента виждаме скандали – не могат да се разбера за тока, не могат да се разберат за водата, за общите части“, каза още Иван Алексиев.

Пред хотелиерите той обяви още, че са водени са разговори с министъра на туризма за обезщетенията, които те ще получат за настанените в базите им украински граждани, получили хуманитарен статут у нас. „Средства ще има“, успокои кметът.

Съгласно данните на туристическата информационна система в 01.06.2022 – 30.09.2022 г. на територията на община Поморие са пренощували 100 959 туристи от 106 националности. През същият период, но година по-рано те са били 103 943 от 98 националности. Въпреки спада от над 2% тази година община Поморие е генерирала приходи от туристически данъци в размер на 478 466 лева, спрямо 418 294 лева за предходната година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви