Над половината пенсионери - без увеличение
Над половината пенсионери - без увеличение

Повече от 306 хиляди пенсионери са под линията на бедност. Почти един милион получават минимална пенсия от 467 лева. Бюджетът за пенсии е нараснал от 10 милиарда на 19 милиарда лева. Но реално увеличение на пенсиите от първи октомври е засегнало едва 45 на сто от българските пенсионери.  За малко над 54 % от тях то е било неблагоприятно.

Това информира служебният социален министър Лазар Лазаров в отговор на въпрос на ГЕРБ по време на редовния парламентарен контрол.

„Средното увеличение на изплатената пенсия е 123 лв. 71 ст. или 15.2 на сто. Най-голямо процентно увеличение са получили пенсионерите с пенсии, отпуснати до 2009 г., както и тези през 2008 – 23.3%. Около 70% от пенсионерите са получили увеличение от 50 лв. За 54.7% от пенсионерите, сумата след преизчислението е била неблагоприятна и те са запазили по-високият си размер и не са получили увеличение“.

Над 2 милиона са пенсионерите у нас, като над триста и шест хиляди са пенсионерите към този момент, които са под линията на бедност, а почти 1 милион получават минимална пенсия от 467 лева. Министър Лазаров увери, че парите за пенсиите за догодина са гарантирани:

„За 2023 г. са предвидени повече от 3,7 милиарда или с 23.9 на сто повече средства за пенсии спрямо Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 22 година. Разходът за пенсии през 2023 г. се очаква да бъде около 11.1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт за същата година“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви