Мирчев: Борисов плаши с избори по своите правила
Мирчев: Борисов плаши с избори по своите правила

”Връщане към старите времена на изборни манипулации с брутално купуване на гласове, контролиран вот. И наличие на и десетки, дори стотици хиляди невалидни бюлетини.” Така Ивайло Мирчев от “Демократична България” окачестви приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс. Те бяха направени след 18-часовото ѝ заседание по-рано тази седмица. Според него по този начин Бойко Борисов цели да покаже, че е готов да прати страната на пети поредни парламентарни. Но отново по правилата на ГЕРБ.

Събитията провокираха остра реакция както на гражданското общество, така и на ДБ и ПП, които организират съвместен протест пред Народното събрание днес (петък) от 18:30 часа.

Народният представител допълни, че 67-те страници с предложения за промени в настоящия Изборен кодекс са включвали плашещи безумия. Примери за това са видеонаблюдението в секциите, но без училищните камери да записват, превръщането на машините в скъпоструващи принтери, което практически ги обезсмисля, както и идеята на ГЕРБ държавата да купи операционните системи на машините, които всъщност принадлежат на Microsoft. Мирчев добави, че представителите на хартиената коалиция в правната комисия са отхвърлили предложението на ДБ за преброителни центрове без аргументи. Неучастието им в дебата по повечето предложения е целяло по-бързото им приемане от оформилото се мнозинство на статуквото.

“Правната комисия е сърцето на Народното събрание, а поведението на председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ беше абсолютно безумие. Искам ГЕРБ и БСП със същата загриженост и апломб, с които говорят за инфлацията и доходите на хората, да покажат че са искрени, а не лицемерни.

Нека направят 18-часово заседание на бюджетната комисия по тези проблеми”, призова Мирчев пред БТА

. Той припомни, че само преди две години Корнелия Нинова е определила хартиената бюлетина като недъг на гласуването и се е обявила против смесения вот, който подкрепя днес.

Среднощните промени в изборното законодателство изглежда са разгневили обществото и въпреки опита на Бойко Борисов да тушира напрежението, хиляди хора се очаква да протестират пред Народното събрание в петък от 18:30 часа. Ивайло Мирчев сподели, че много хора вече са изразили възмущение от случилото се, но място за отстъпление няма. “Терминал 2 не е изходът. Трябва да останем в България и да решим проблемите си, за да влезе страната в нов коловоз. Хората, които ще се включат в протеста тази вечер, няма да дойдат с автобуси, бели шапки и бели тениски, а със съзнанието, че има проблем, който трябва да решим”, завърши изложението си Мирчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви