Лекар

Бактериите на проказата могат да крият тайната за безопасното възстановяване и регенериране на човешки органи, твърдят изследователи от Университета в Единбург, предава Би Би Си.

Експерименти с животни са разкрили забележителната способност на бактериите да удвояват размера на черния дроб на гостоприемника чрез стимулиране на здравословен растеж.

Това дава на бактериите повече тъкан за заразяване, но разбирането на точния биологичен механизъм може да доведе до създаването на терапии, които да лекуват почти всичко, включително и старостта.

Проказата причинява ужасяващи увреждания, но бактериите Mycobacterium leprae на тази смъртоносна болест, известна още от древността, имат и други, необичайни свойства, включително способността да извършват „биологична алхимия”, превръщайки един вид телесна тъкан в друг.

Освен хората, с проказа се заразяват и броненосците. Именно върху такива в САЩ са проведени изследванията. Бактериите буквално са препрограмирали биологичния код на заразените органи, изненадвайки напълно учените.

Резултатите, публикувани в „Cell Reports Medicine”, показват, че черният дроб на заразените броненосци почти се е удвоил по размер, оставайки напълно функционален и без да развива тумори.

„Това е умопомрачително“, коментира проф. Анура Рамбуккана от Центъра за регенеративна медицина на Университета в Единбург: „Как го правят? Няма клетъчна терапия, която да може да направи такова нещо.”

Нещо повече, изследването е показало, че бактериите са препрограмирали метаболитния часовник на клетките на черния дроб, като буквално са ги подмладили до фаза като наблюдаваните при младите животни или дори зародишите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви