Изборният кодекс се оказа най-големия проблем на политиката ни
Изборният кодекс се оказа най-големия проблем на политиката ни

„За пореден път Изборният кодекс се оказа виновен за всички беди на българската политика.“ Мнението е на Христо Панчугов, политолог и преподавател в Нов български университет. Сегашният вариант на ИК бе приет отново в рамките на около седмица, на коляно, без оценка на въздействието, припомни той.

„Че проблем с начина, по който функционира машинното гласуване има, е очевидно много отдавна. Че са нужни промени също е очевидно много отдавна. За пореден път обаче промените не са фиксирани върху истинските дефицити на изборния процес“, коментира Панчугов в предаването „Преди всички“.

Изборният кодекс, като смокиново листо на изборния процес

Относно ограниченията, свързани с вота на българите зад граница, той отбеляза, че това е „опит една или друга партия да спечели служебно предимство“.

„Разговорът за българите в чужбина винаги е бил този – дали те ще облагодетелстват една или друга формация. Води се разговор за това коя точно чужбина повече искаме. Бихме върнали гласовете на българите в Турция. Но нямаме никакъв проблем да вземем гласовете на българите във Великобритания. Докато не се окаже, че те гласуват за „Възраждане“.

В рамките на почти месец нямаме нито едно име за премиер, нито един опит съставът на следващия кабинет да бъде персонализиран, подчерта в анализа си политологът.

Отлагането на връчването на мандат нито помага, нито вреди. Това е начин президентът да се освободи от вината за това, което ще се случи, смята Христо Панчугов.

„Всичко това, което се случва в момента, е опит да се пусне достатъчно силна димна завеса, за да се освободят партиите от отговорността за провала.“

Изборният резултат доиздълба окопите

Първите два мандата няма да се реализират, окопите не могат да се преодолеят, допълни преподавателят.

„ДБ са на радикално различна позиция от тази на президента по много теми. Връчването на мандат от страна на президента на тях ще бъде легитимация на позиции, които той отдавна не поддържа. Ще бъде много объркан сигнал към хората, които стоят зад Румен Радев.

Трудност втора ще бъде свързана с г-н Янев,

който беше премиер на президента Румен Радев, но от създаването на политическата му формация досега ние виждаме само разломи между него и президента. Той беше министър в правителство, в което участваха и ДБ, и ПП и те поискаха неговата оставка за политически несъвместими позиции. Няма човек, който би очаквал мандат с участието на г-н Янев, който да бъде подкрепен от останалите политически формации, ако има каквато и да е политическа логика останала в българската партийна система.

Всички пътища, без значение критиките, които чуваме, водят към това Румен Радев да връчи мандата на БСП, което за пореден път ще провали възможността за съставяне на правителство.“

Според Панчугов проблемът на българската политика е, че се действа ситуационно и без визия за последствията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви