27 % у нас трудно си плащат сметките
27 % у нас трудно си плащат сметките

27 на сто от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива. Това показва проучване на Еврофонд „Кризата с разходите за живот и енергийната бедност в ЕС“. Информацията е от страницата на КНСБ.

Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на сто в Гърция. Средно за ЕС този процент е 15,6 и именно тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна бедност.

Средно 27 % от анкетираните в ЕС очакват да имат проблеми с плащането на битовите сметки през следващите три месеца,

а 31% от домакинствата с автомобил прогнозират, че ще имат затруднения с плащането на разходите по поддръжката му.

От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) акцентират върху проучването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Еврофонд) и заради тревожните резултати, свързани с отражението на кризата върху жените и обострянето на проблема с неравенството при заплащането.

Изследването показва, че жените са по-силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията – 44% от самотните майки и 31 на сто от самотните жени очакват да изпитат затруднения при покриването на разходите за енергия през следващите три месеца.

За сравнение такива трудности очакват 26% от самотните мъже и 30 на сто от двойките с деца. Ето защо равенството в заплащането с мъжете е необходимо повече от всякога, посочват от ЕКП.

Необходими са спешни мерки, посочват от профсъюзната организация, и напомнят за плана от 5 точки, който включва:
– Повишаване на заплатите, за да се отговори на нарастващите разходи за живот;
– Ограничаване на цените на енергията;
– Спешни плащания за тези, които изпитват най-големи затруднения да плащат сметките си;
– Забрана на прекъсването на доставките на енергия;
– Извънредни данъци върху свръхпечалбите на енергийните гиганти.

Българските синдикати също постоянно поставят темата за подкрепата на уязвимите хора. КНСБ и КТ „Подкрепа“ проведоха на 11 ноември национален протестен митинг и протестно автошествие в София с настояване за по-високи доходи, приемане на бюджет 2023, подкрепа на енергийно уязвимите потребители в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните и трудови права на работещите хора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви