11.09.2001 г.
11.09.2001 г.

Сутринта на 11 септември 2001 г. група терористи отвлича четири американски самолета с пътници. Два от тях се разбиват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, друг пада върху Пентагона. А четвъртият катастрофира на поле в Пенсилвания.

Загиват близо 3000 души, което прави тези атаки най-големите в историята. Това събитие породи огромен брой популярни конспиративни теории. И в същото време е безспорен факт липсата на достатъчно достоверни обяснения за много от фактите, съставляващи го.

По-долу Ви представяме няколко точки, които се обсъждат от теоретиците на конспирацията. Но, според нас, представляват интерес и от историческа гледна точка:

Подозрителната реч на Доналд Ръмсфелд на 10 септември 2001 г.
Ден преди атентатите от 11 септември тогавашният министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд обявява, че „Пентагонът ще бъде драстично намален, за да се освободят милиарди долари за оръжия и операции“.

Той тихо признава, че липсват 2,3 трилиона долара. Като част от цялостната му визия Пентагонът ще работи по-ефективно и ще следи такива липсващи суми пари. Ръмсфелд заявява, че старите и неефективни компютърни системи, които съхраняват всички правителствени разходи за отбрана, ще бъдат преработени, за да направят обмена на информация по-лесен и по-точен.

Говорейки пред национални и международни медии, Ръмсфелд заключава, че „не атакува Пентагона, а ще го освободи!“.

По-малко от 24 часа по-късно Пентагонът отново е в новините, тъй като става третата терористична цел на 11 септември.

Може би това, което прави споменатата реч на Доналд Ръмсфелд още по-подозрителна е, че всички документи и оборудване в случая с изчезналите милиарди „случайно“ се озовават в частта на Пентагона, в която се разбива третият Боинг.

Самолетът, който се разбива в Пентагона, унищожава Отдела за важни документи
Щетите върху тези записи са толкова сериозни, че абсолютно всичко е напълно унищожено и не може да бъде възстановено. Така 2,3 трилиона долара всъщност изчезват безследно в нищото.

Смята се, че много важни исторически документи са изчезнали безследно в Кулите близнаци. Изследователи и архивисти твърдят, че загубите са толкова големи, че не могат да бъдат оценени.

Пилотът, който не може да лети
Има твърдения, че Хани Ханджур, човекът пилотиращ Полет 77, който се разбива в Пентагона, е бил толкова неспособен пилот, че не би могъл да планира падането по такъв начин.

Ханджур официално получава лиценза си за пилот през 1999 г. в Аризона, но няколко седмици преди атаките от 11 септември, когато се опитва да наеме малък самолет Чесна, властите на летището в Мериленд се усъмняват дали той наистина има пилотен лиценз.

Те настояват да направи тестов полет с ескорт, а един от инструкторите заявява, че „Хани просто не може да лети“ и отказва да му позволи да наеме самолет.

В Пентагона се разбива ракета, а не самолет?
Пенсионираният генерал-майор Албърт Н. Стъбълбайн III казва за атаката срещу Пентагона: „Мога да докажа, че това не беше самолет!“

Стъбълбайн е публичен за твърденията си. Въпреки, че първоначално вярва в официалната версия на властите, той променя решението си веднага щом изучава атаката срещу Пентагона в детайли. Стигна до извода, че има укриване с монументални размери.

Според Стъбълбайн, по време на атаката всички камери около Пентагона са изключени с изключение на една, от която властите разпространяват пет кадъра, за които се твърди, че показват как самолета се разбива в сградата. Генерал-майорът завява, че всъщност на кадрите има ракета, а не самолет, но снимките са били редактирани от правителството на САЩ.
Дали това е същата ракетна експлозия, която Ейприл Галъп чува?

Според някои хора Системите за противовъздушна отбрана над Вашингтон са извадени от строя по време на атаките. Има няколко радиолюбители, които подслушват аварийни канали за собствено забавление, и казват, че са чули думите: „Пентагонът е ударен от ракета!“.

Свален ли е четвъртият самолет?
Четвъртият от отвлечените самолети се разбива на поле в Пенсилвания. Официално се смята, че той пада след като пътници нападат похитителя и му попречват да управлява самолета. Но има твърдения, че самолетът е бил свален …

През 2004 г., по време на коледно обръщение към войските, разположени в Багдад, Доналд Ръмсфелд казва, че „самолетът е свален от американски изтребители“.

Конспиративни теоретици приемат очевидния гаф като признание. В отговор Пентагонът заявява, че Ръмсфелд просто се е „объркал“.

Реактивното гориво не топи стоманени греди
Твърдението “реактивното гориво не топи стоманени греди” е толкова популярно по онова време, че почти се превръща в мем. Това се отнася до идеята, широко отхвърляна от някои, че срутването на Кулите близнаци се дължи на силната топлина от изгарянето на реактивно гориво.

Противниците на тази теория твърдят, че дори и да се е случило това със сигурност не би станало и с двете кули. Дори някои експерти по строителство, разрушаване и физика смятат, че срутването на Кулите близнаци, и сграда 7 малко по-късно, е резултат от контролирани експлозии с предварително поставени бомби, прикрепени към гредите на сградите.

За да докажат това, конспиративните теоретици изравят информация, че малко преди 11 септември е извършен подозрителен ремонт на долните етажи на двете кули. Има спекулации, че тези изпълнители са залагали експлозиви за унищожаването на сградите.

Несъответствия в изявлението на Буш
Въпреки, че това може да са объркващи подробности за емоционалната ситуация, множеството противоречиви доклади, различните времеви линии и

противоречивите версии на събитията се възприемат от много хора като доказателство, че официалната версия за 11 септември е лъжа.

Когато тогавашният президент Буш се появява в предаването на живо „Попитайте президента“ по CNN, той дава подробности, които бързо са подчертано противоречащи на други официални доклади и дори на собствените му предишни изявления. Например, той заявява, че е бил на посещение в училище и чакал в коридора пред класната стаята, в която се е канил да влезе, когато „вижда в предаване на живо как самолетът се разбива в Кулата“.

Според официалните доклади на президента Буш е съобщено, че втори самолет се е разбил в кулата, докато той слуша как децата четат в клас. И никога не е имало пряко предаване на първия самолет, който се разбива в кулата. Само вторият сблъсък е излъчен на живо. Кой самолет вижда Буш по телевизията?

По времето, когато видеозаписът на първия самолет, който се разбива в кулата е открит и пуснат в медиите, Буш отдавна е напуснал училището във Флорида.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви