Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на пресконференция след срещата на алианса заради вчерашния ракетен удар срещу Полша.

Разследването продължава, но предварителният анализ „предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия срещу атаки с руски крилати ракети“, каза Столтенберг.

„Нека бъда ясен, Украйна не виновна. Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна“, добави той.

„Няма индикации“, че ракетата е резултат от умишлена атака или че Русия подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО“, каза още Столтенберг.

Съюзниците от НАТО изразяват своите „най-дълбоки съболезнования“ за трагичната загуба на живот след смъртта на двама души в Полша, заяви той и добави, че те изпитват „силна солидарност“ с Полша.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна в правото й на самоотбрана“, категоричен бе той.

Ръководителят на НАТО призова Русия да „спре тази безсмислена война“ и каза, че алиансът е обединен и „винаги ще прави необходимото, за да защити и защити всички съюзници“.

Столтенберг бе попитан от BCB дали това е най-напрегнатият момент от войната досега за НАТО.

В отговора си той заяви, че е „внимателен“ при класирането на рисковите моменти и намекна за продължаващи „опасни ситуации“, причинени от конфликта.

Той обръща внимание на „вълната“ от руски удари срещу Украйна във вторник, които убиха цивилни и повредиха критична инфраструктура.

Столтенберг казва, че приветства все повече и повече съюзници, които предоставят системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

„Ние мобилизираме допълнителна подкрепа“, допълни той, особено различни видове въздушна отбрана.

НАТО „значително увеличи“ присъствието си в източната част на Европа с повече войски и „значителна“ въздушна и военноморска мощ, каза Столтенберг.

„Инцидентът с полската ракета показва, че войната в Украйна, която е отговорност на президента Владимир Путин – продължава да създава опасни ситуации“, допълни той. „Инцидентът показва опасностите, свързани с продължаващата война в Украйна, но не е променил фундаменталната ни оценка за заплахата срещу съюзниците от НАТО.“

Столтенберг бе категоричен, че НАТО е готово да отговори на каквито и да е атаки, но отново подчерта, че ракетата е украинска, но Украйна не носи вина, тъй като се защитава.

„Това не означава, че се провалихме в способностите си за отбрана“, каза още той. Столтенберг заяви, че не може да даде повече подробности дали са намери само части от украинската ракета, но и от руска, тъй като разследването продължава.

Въз основа на констатациите от предварителния анализ не е имало призив за активиране на член 4 от НАТО, добави той.

„Реагирахме много умерено и координирано“, отбеляза генералният секретар на НАТО.

„Нужно е да запазим спокойствие, за да предотвратим последваща ескалация. Имаме ясна картина днес – това не е била целенасочена атака, нито е била подготвена атака срещу територия на НАТО. Причините за този инцидент се крият в бруталната война, която Русия води в Украйна.“

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви