БНБ: В оращение са над 26 млрд.лв.
БНБ: В оращение са над 26 млрд.лв.

Паричната маса в България е на рекордно ниво от 1999 година досега, показват последните данни на БНБ. В обращение в края на октомври, според БНБ, са банкноти на обща стойност близо 26 милиарда лева. Само за месец в сравнение със септември, паричната маса е увеличена с над 36 милиона лева.

Въпреки че като брой столевките са малко, като стойност те достигат над 11 милиарда лева. И отстъпват с малко на най-използваните банкноти от 50 лева, които са на стойност 11.45 милиарда лева.

Като брой банкноти в паричната система на страната първото място държат петдесетолевките – те са 229 милиона броя. Столевките, които рядко се срещат в циркулация в страната са 110 милиона броя, а банкнотите от 20 лева са 123 милиона броя.

Най-малко използваме банкнотите от 5 лева – едва 30 милиона са в обращение. Това вероятно е подготовка за замяната им с монети със същия номинал. Нещо, което вече стана с банкнотите от 1 лев, познати ни отпреди промените и двулевката, заменени с монети със същи номинал.

Броят на регистрираните и задържани фалшиви банкноти, които са циркулирали в паричното обращение през третото тримесечие у нас, намалява. В края на септември те са били само 127 – най-малкият брой, откакто се следят от БНБ – първото тримесечие на 2007 година.

През първата четвърт на тази година откритите фалшиви банкноти бяха 202, а между април и юни – 168.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви