Едва ли сте подозирали, че средностатистически човек пере чаршафите си на всеки две седмици, а всеки трети го прави едва веднъж годишно.

Проучване на Hammonds Furniture установи, че 30% от британците перат спалното си бельо на всеки 12 месеца.

Според експертите, колко често се пере спалното бельо и завивките зависи от индивидуалните навици. Препоръчва се това да се прави средно веднъж седмично, а през лятото и два пъти в седмицата, сподели Моли Фрешуотър за портала Liverpool Echo.

На същото мнение е и д-р Кайл Грант, който допълва, че при алергии завивките трябва да се перат по-често, тъй като спалното бельо събира алергени, които може да затруднят съня и да намалят неговото качество.

„Прекарваме в леглата си около 9 часа на ден, затова е много важно мястото, на което лежим, да бъде чисто. Лично моят съвет е спалното бельо да се пере всяка седмица, най-много на всеки 10 дни. В периода за сезонните алергии би било добре да перете веднъж седмично, за да няма полени, прах и други частички, които влошават симптомите”, допълни той.

Експертите подчертават, че за здрав сън не е важно само колко често се перат завивките и чаршафите, но и на каква температура се прави това. Според тях, прането на висока температура е най-правилното решение.

Учените са открили, че прането на чаршафи при високи температури е по-ефективно за премахване на следи полени, така че когато ги перете, се уверете, че е 40 градуса или повече, в идеалния случай 60 градуса, съветват специалистите.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви