11.09.2001 г.
11.09.2001 г.

Сутринта на 11 септември 2001 г. група терористи отвлича четири американски самолета с пътници. Два от тях се разбиват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, друг пада върху Пентагона. А четвъртият катастрофира на поле в Пенсилвания.

Загиват близо 3000 души, което прави тези атаки най-големите в историята. Това събитие породи огромен брой популярни конспиративни теории. И в същото време е безспорен факт липсата на достатъчно достоверни обяснения за много от фактите, съставляващи го.

По-долу Ви представяме няколко точки, които се обсъждат от теоретиците на конспирацията. Но, според нас, представляват интерес и от историческа гледна точка:

Неопитни пилоти не биха могли да управляват такива самолети.
Предполага се, че терористите, които управляват отвлечените самолети, не са умеели да ги навигират толкова умело и толкова точно по даден курс, тъй като пилотното обучение, което са преминали, според официалната версия, не им е дало такава квалификация.

Рик Гарза, пилотен треньор от Сан Диего, е един от хората, които обучават терористите, без да знае кои са те.

Той казва, че ги е научил как да управляват малки едномоторни самолети, а не огромни Боинги със стотици пътници.

Нещо повече, двамата пилоти, които са посещавали неговите курсове, Халид ал Мидхар и Наваф Алхазми, показват много ниски оценки в обучението. Но те са тези, които по-късно оглавяват атакуващата група.

Някои режисьори на документални филми за 11 септември се опитват да тестват тази версия, като молят опитни пилоти в летателни симулатори да изпълнят маршрутите, поети от терористите. Оказва се, че дори за опитните пилоти това е много трудна задача.

Защо самолетите не са свалени?
Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана до голяма степен се смята за най-модерната система за противовъздушна отбрана в света. Именно поради тази причина много хора се чудят защо нито един от четирите отвлечени самолета не е прихванат от изтребители, разположени във Военновъздушната база Андрюс наблизо.

Това е неразбираемо, защото правителството на САЩ е знаело, че се случва нещо ужасно 30 минути преди първият самолет да се разбие в небостъргача – четири големи пътнически самолета се отклоняват от курса и политат в съвсем различна посока.

Полетът им е проследен от Федералната авиационна администрация, която има прехващачи в готовност в случай на подозрителна ситуация. През 2000 г. прехващачите извършват 129 полета, а от септември 2000 г. до юни 2001 г. те са изпратени 67 пъти.

Трябва да се отбележи, че издигането на бойни изтребители във въздуха не отнема много време.

Ако самолетът дори леко се отклони от планирания курс или контактът с него се загуби само за няколко минути, прехващачите вече са активирани.

Ако е под въпрос дали дадена ситуация е спешна, стандартната практика е да се третира като спешна.

Но на този ден, 11 септември 2001 г., по някаква причина нито един изтребител не е изпратен да прехване четири самолета, които значително се отклонят от курса си, дори когато вече е ясно на всички, че два от тези самолета летят директно към Ню Йорк …

Срутили ли са се Кулите близнаци от бомбен взрив?
Една от най-популярните конспиративни теории за 11 септември е, че и двете Кули близнаци на Световния търговски център са се срутили не от удар на самолет, а от умишлена, контролирана детонация.

Видеоклипове с изчисления редовно се появяват в социалните медии, показвайки предполагаеми доказателства за тези твърдения.

Факт е, че почти веднага след срутването на Кулите някои хора твърдят, че са чули експлозии вътре в сградите, несвързани с експлозията на самолета. Дори пожарникари, оцелели при падането на Кулите, правят подобни изявления в медиите.

Първият, който казва, че Кулите не могат просто да се срутят от катастрофирал самолет, е американецът Дейвид Росчек. След като вижда по телевизията как Кулите падат, той веднага пише в популярен форум: „Изглежда като контролирано разрушаване на сграда и ако не чуем повече за това през следващите няколко дни, значи нещо наистина не е наред.“.

След това има и други подобни изявления.

На 11 септември, Ейприл Галъп, която работи в Пентагона, е в офиса с малкия си син,

когато един от отвлечените самолети се разбива там, разрушавайки част от сградата. Тя заявява, че е чула „нещо да избухва силно“, и когато след няколко минути изтичва от офиса си, вижда голяма дупка в стената, през която избягват.

Близо до тази дупка Ейприл не вижда никакви останки от самолет, тела на пътници или разпръснат багаж.

Тя е толкова убедена, че официалната история на властите е чиста лъжа, че се опитва да съди правителството на САЩ. Излишно е да се казва, че се сблъсква със силна обществена реакция за своите „неамерикански“ възгледи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви