Цената на газа н Европа се повишава
Цената на газа н Европа се повишава

Цената на природния газ в Европа се повишава възстановявайки част от спада през миналата седмица. Температурите се очаква да станат по-ниски в някои части от континента след период на необичайно топла есен.

Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха в началото на днешната търговия за кратко към с близо 5% към 103,50 евро за мегаватчас. В рамките на изминалата седмица синьото гориво поевтиня с 15 на сто към нива под 97 евро/MWh. Към 10.30 часа българско време обаче търговията се успокои около 101 евро за мегаватчас. Или поскъпване в рамките на деня с около 3%.

Според прогнозата трябва да захладнее в някои части на Европа до следващия уикенд и в началото на следващата седмица. Това може да принуди хората да започнат да използват отоплителни уреди. Това не стана през последните седмици благодарение на необичайно високите за сезона температури.

Освен това има прекъсвания на газовите доставки от Норвегия – основен доставчик на синьо гориво за Европа. В понеделник още две находища имат проблеми с добива на природен газ. Информацията е на мрежовия оператор Gassco, цитиран от агенция Блумбърг.

Въпреки днешното повишение цената на газа остава под натиск.

Защото мекото есенно време през последните няколко седмици забави увеличаването на търсенето на отопление в Европа. Също така има по-голяма вероятност от значително по-високи от нормалните за зимата температура на стария континент. Предвиждането е на службата за изменение на климата „Коперник“ на Европейския съюз.

Заедно с обилните доставки на втечнен природен газ (LNG), намаленото потребление от промишлеността и запълнените газови хранилища в ЕС – всичко това поражда надежди, че Европа може да избегне недостиг на синьо гориво тази зима, въпреки рязко намалелия износ на руски газ.

„Перспективите за зимата 2022/23 г. бяха подпомогнати от много мек октомври, като търсенето беше с над 20% по-малко от нормалното за периода. Въпреки че има известна несигурност относно наличността на LNG доставки през следващата година, това е положителен знак“, посочва анализатори на банката Deutsche Bank.

Различни специалисти обаче продължават да предупреждават, че газовата кризата далеч не е приключила, тъй като глобалните доставки на синьо гориво остават ограничени и следващата зима може да бъде дори по-предизвикателна. Това държи пазара изнервен относно тънкия баланс между търсене и предлагане и опасенията за бъдеща волатилност дори през следващите зимни месеци в случай на прекъсване на доставките или на студена вълна в Европа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви