Автобусите за световното през 1974 гщ.
Автобусите за световното през 1974 гщ.

Световното първенство по футбол в Катар наближава, откриването е на 20 ноември. А Mercedes-Benz припомни с носталгия за друг мондиал – този през 1974 г., на който Германия беше домакин. Ето с какви автобуси са превозвани отборите.

Тогава страната все още е разделена, а на първенството участват 16 държави, сред тях и България. На финала домакините победиха Холандия с 2:1. А за първи и последен път на това първенство един срещу друг играха отборите на организатора Западна Германия и Източна Германия – ГДР.

Някои от „характеристиките“ на тогавашните автобуси сега звучат абсурдно, но времената бяха други. Преди 48 години всеки от отборите разполагаше с известния автобус Mercedes-Benz O 302. Той бе боядисан в цветовете на съответната държава, националния флаг и талисманите на първенството Tip и Tap. А абсурдното според сегашните правила и разбирания е това, че на гърба на седалките има пепелници, а в задната част на автобуса… инсталация за наливна бира. Пушенето и пиенето на бира все още беше социално приемливо, дори за спортисти. Немислими „екстри“ сега. В оборудването на автобусите има бордова тоалетна, стерео озвучителна система с касетофон Blaupunkt и климатик, монтиран в задната част на покрива.

 

След края на световното 16-те автобуса са пребоядисани и влизат в нормална експлоатация за обществеността.

И с течение на времето всички изчезват от пътищата, включително оригиналният екземпляр на отбора победител.

Има обаче такъв в музея на Mercedes-Benz, който пази жив спомена за едно незабравимо за германците световно първенство, но това е реплика. Посетителите на музея могат да се качат в него и да усетят какво е било пътуването с луксозен автобус преди 48 години.

Mercedes-Benz O 302 се произвежда от пролетта на 1965 г., като компанията поддържа висок стандарт за производство и включва климатични системи Thermo King за първи път, монтирани на задната част на покрива.

Моделът O 302 е успешен за Mercedes-Benz и се произвежда до 1976 г., като са сглобени над 32 000 бройки. Въздушното окачване тогава е опция, но става стандартно оборудване от 1971 г. Клиентите избират от четири 6-цилиндрови редови дизелови двигатели с атмосферно пълнене, вариращи в мощността от 126 до 240 к.с. Следващото поколение O 303 е пуснато в производство през 1974 г.

Сега на световното първенство в Катар един от партньорите на Световната футболна централа (ФИФА) е Hyundai. Корейската компания декларира, че за първи път на мондиал половината от автомобилния парк ще бъде от електрически превозни средства.

За обслужването на световното първенство с 32 отбора са осигурени 616 автомобила Hyundai – от тях 446 са предназначени за превоз на пътници, а от тях над половината – точно 226, са хибриди и напълно електрически машини. Става въпрос за Ioniq 5, Sonata HEV, Tucson HEV, Kona HEV, Genesis G80 EV и GV70 EV за транспорт на VIP-персони и служители на турнира. Компанията ще предостави и 10 електрически автобуса Elec City.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви