Близо 200 000 на протест в Мадрид
Близо 200 000 на протест в Мадрид

Близо 200 хиляди демонстранти се събраха в неделя в Мадрид на протест в защита на услугите за първична медицинска помощ. Те предупреждаватки, че плановете за ремонт на системата ще „унищожат“ местното здравеопазване.

Протестът се проведе под мотото: „Мадридски митинги в подкрепа на общественото здравеопазване и срещу плана за унищожаване на услугите за първична медицинска помощ“.

Услугите за първична медицинска помощ в района на Мадрид са подложени на огромен натиск от години. Причината е липса на ресурси и персонал. Ситуацията се влошава от лошото регионално управление, казват синдикатите.

„Здравеопазване за всички, вашето здраве никога не трябва да зависи от портфейла ви“. Това гласеше един огромен зелен транспарант, докато хиляди гласове скандираха: „Обществено здравеопазване!“

Протестът, свикан от местни асоциации и общини, е насочен срещу здравните политики на регионалното правителство на Изабел Диас Аюсо. То включва натиск за публично-частни партньорства в здравеопазването и преструктуриране на първичната медицинска помощ.

Протестът се проведе преди планираната стачка на близо 5000 регионални семейни лекари и педиатри, насрочена за 21 ноември, поради „претоварването с работа, безкрайните бюрократични срещи и липсата на време с пациентите“.

Те ще се присъединят към стачка на медицински персонал заради новия модел за извънболнични центрове за спешна помощ, в някои от които се предлагат само видео консултации поради липса на персонал.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви