Убитият граничен полицай готвел сватба
Убитият граничен полицай готвел сватба

Следствен експеримент на мястото на убийството на младши инспектор Петър Бъчваров. Български и турски следователи, заедно с балистици, работят край оградата при село Голям Дервент, съобщи NOVA.

Целта е да се установи откъде са изстреляни куршумите по българския граничен патрул.

Според събраните до момента доказателства, след като са убили младши инспектор Петър Бъчваров, извършителите са влезли на територията на България през дупка в оградата и са стреляли и по военния патрул.

По-рано служебният регионален министър Иван Шишков коментира пред БНТ, че оградата на границата с Турция не е ограда.

„Административно тя е одобрена като съоръжение, за което изрично е написано в закона, че се издава разрешение за строеж“, каза той.

Шишков обясни, че през февруари 2015 г. Народното събрание е изменило закона за МВР и е променило текст, в който е упоменато, че границата може да бъде пазена с временни съоръжения, за които съоръжения на практика не се изисква издаване на разрешение за строеж по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„Месец по-късно има решение на Министерския съвет, с което е дадена зелена светлина да бъде изградено това съоръжение, не строеж“, добави Шишков.

По думите му то е направено без одобряване на проекти. „Има проекти, но тези проекти на практика са следени само от областните управители“, каза Шишков.

Той изтъкна, че нито Министерството на регионалното развитие, нито Министерството на отбраната не е издало разрешение за строеж и никой от тях не е следил обекта, като той е прехвърлен на областните управители.

Според министъра оттук нататък трябва да стане ясно какво е било първоначалното задание и дали е изпълнен проектът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви