Магазин
Магазин

Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Националния статистически институт.

През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база, пише „Труд“.

Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки. Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително.

Всичко това е резултат от поскъпването на храните. Много хора просто отказват да купуват определени храни на по-високите цени, което води до свиване на оборотите. Най-лесно хората могат да се откажат от стоки като чипс, вафли и дъвки, но много хора ограничават и покупките на плодове, колбаси и млечни продукти.

В тази ситуация, в опит да запазят печалбите си, търговци и производители продължават да вдигат цените, макар че от месец юли насам цените на тока за бизнеса реално са фиксирани на малко над 250 лв. за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.

Намаляване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията, коментираха икономисти. В резултат на конкуренцията в големите търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% намаление или две на цената на едно. Много хора се превърнаха в ловци на промоции и купуват предимно стоки с намаление.

Докато оборотът при продажбите на храни намалява, продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през септември нарастват с близо 35% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време намалява и производството на хранителни стоки. През септември производството на хранителни продукти в страната се е свило с 9,2% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт.

При положение, че намалява потреблението на храни, производителите свиват и дейността си. Спад при производството на храни спрямо предходния месец е отчетен и през юни и юли.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви