Двойниците на Сталин - защита от атентати
Двойниците на Сталин - защита от атентати

Задълбочавайки се, ще открием, че Русия има много сериозно и интересно отношение към двойниците. Твърди се, че Сталин има двойник, а след него и всеки друг важен лидер на страната. Съществуват слухове, че двойниците на Путин са цели 6. Саддам Хюсеин и неговите синове също разполагат с такива. Един от двойниците на Удай успява да избяга и да разкаже какъв точно е бил животът му в златната клетка.

Феликс Дадаев е бивш танцьор и жонгльор, който забавлява публиката и успява да живее доста прилично в страната, носеща името СССР. Животът му се променя, когато получава призовка за Кремъл. Никой не му казва провинението, но Феликс не очаква нищо добро. По време на срещата с първите на партията, той разбира, че може да се превъплъти в Сталин. И да изпълнява най-различни функции, включително и да го замества на различни събития.

Дадаев никога не признава каква точно е била неговата работа и скъсва всички връзки с приятелите си. Близо половин век ще пази своята тайна и няма да говори за своята работа. Притеснява се, че ако някой разбере историята и истината, то най-вероятно ще му бъде издадена смъртна присъда. Нещо повече, сега започваме да се замисляме дали Сталин е бил в Кремъл, когато германците прекрачват границата или на негово място е стоял Феликс? Дали бившият грузинец просто не е решил да се възползва от своя двойник и след това да изчезне някъде в неизвестност, носейки касата на партията.

Дълго време никой не е знаел, че Феликс е играел тази роля. Следователно безстрашния стоманен човек е имал един коз в ръкава, който никой друг не е успял да регистрира. Феликс признава своята основна работа, след като се консултира с официалните линии на режима на Путин. Има право да сподели своята история и най-накрая да публикува своята автобиография. В нея разказва как е

бил един от  двойниците /от общо четирима/,

които трябва да копират лидера на СССР. Понякога може да го заменят в шествия, събирания, снимки за вестници и други.

Дадаев се ражда в Кавказките планини на Дагестан, но неговото семейство се мести в Грозни в Чечня. Там започва да взима уроци по балет и с това поставя началото на своята първа кариера. С избухването на Втората Световна война, той е мобилизиран, но по време на битките е ранен тежко в Грозни. През 1942 г. разбира, че цялото му семейство е загинало. Феликс е един от седемте човека, които успяват да стигнат до болницата.

Оцеляването му ще позволи да получи нов живот и да заличи стария. Приликата между него и 60-годишния Сталин е също много впечатляваща и точно по тази причина Феликс е тормозен в училище. По това време съветското разузнаване забелязва точно тази прилика. И след като постоянно получават информация за опити за убийство, трябва да й намери приложение.

Дадаев е на 20 години, когато е избран за задачата си. Как ще стане копие на Сталин, който към това време е на 60 години? В биографията се разказва, че Феликс трябва да премине през редица тренировки, за да осинови движенията на стоманения човек. А след това да започне да изучава и етикета му, речите му и други малки подробности. Пускани са му много филми и речи на Сталин – това определено е доста неприятен неприятно, но изобщо не говорим за приятности. Тренировките са направени по настояване на Сталин. Така ще е сигурно, че при евентуална атака, стрелецът няма да знае по кого да стреля.

Повечето от двойниците на Сталин са тренирани от Алексей Дикий

– актьор, който играе ролята на първия в различни пропагандни филми.

Във времето, когато телевизията е още в пелени, Дикий дори не се старае да бъде точен в своите движения или речи. Просто използва някои заучени точки в своята работа и продължава да ги показва на следващите двойници. По същото време гримът също започва да влиза в употреба. И с малко повече търпение, Феликс може да мине за първия в държавата. Има само един проблем, ушите му не са чак толкова големи, колкото тези на Йосиф.

Втори двойник на име Рашид също ще влезе в употреба на диктатора. Но е открит едва, когато се записва за доброволец в армията. Разузнаването вижда приликите и веднага го пренасочва, изпращайки го другаде. Дори белезите от шарка на Рашид са близки до тези на Йосиф. След 2 години в обучение от Дикий, той се включва в играта. Този двойник също ще потвърди, че има много други кадри от НКВД. Те могат да заменят един или друг човек от властта. Той никога не е срещал колеги. Но знаел, че някои хора от охраната са успели да открият разликите, но никога не са говорили.

Рашид споделя, че знае за втори двойник. Той е нает, за да живее извън Москва през 40-те и 50-те години на миналия век. Това е времето, когато Сталин умира.

След неговата смърт през 1953 г. Рашид ще се премести в малко провинциално градче.

И ще трябва да избръсне мустака си. Започва да оплешивява и въпреки това не успява да се отърве от приликата. Много хора го спират по улицата и мислят, че това е просто измама. И не е изненада, че в много други точки на СССР има някой местен пияница, твърдящ, че е видял Сталин. Или поне призракът му. Това е задача, с която трябва да се занимава КГБ.

Рашид умира през 90-те години на миналия век на 93-годишна възраст. Съдбата на Феликс не е известна. Появява се за кратко в документален филм за Сталин. И това е всичко, което човек може да знае за него.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви