Парите за Ф-16 да носят доход
Парите за Ф-16 да носят доход

Част от парите за първите осем изтребителя Ф-16 да носят доходност, докато се чака изработката на машините. Това подкрепиха мнозинството депутати от комисията по отбрана. Те одобриха разкриването на сметка във Федералната резервна банката на Ню Йорк.

Близо 2,2 млрд. лева беше стойността на сделката за първите осем самолета. България ги плати накуп.

Но от 2019 година, когато бяха преведени в доверителен фонд на САЩ, парите не са носели доходност. Затова още в началото на мандата си служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че така страната ни е загубила близо 10 млн. долара. Доходността ще идва от овърнайт депозити и нискорискови федерални съкровищни бонове.

Сега Димитър Стоянов разсея притесненията на депутати за управлението на средствата. БНБ е направила два нализа за пазарните очаквания, които включват второто полугодие на 2022-ра и до март 2023- та, което е дало и уверение за правилността на предприетите действия. Затова Димитър Стоянов обясни:

„Ако ние видим, че лихвените проценти спадат, тогава ние можем да предприемем стъпки тези пари да ги върнем обратно в доверителния фонд. По този начин ще ги защитим. Ако българската страна реши, може да се оттегли с разрешение съответно и на третата страна, какъвто е департаментът по отбрана“.

Решението трябва да мине и през пленарната зала.

Пред депутатите министър Димитър Стоянов обяви, че министерството подготвя доверителна сметка, в която ще отиват неизразходваните средства за капиталови разходи. С тези пари трябва да се извършват частичните плащания за вторите осем изтребителя Ф-16.

Според депутати първата годишна вноска ще е едва 15 млн. долара, следващата – 21 млн. долара, и 44 млн. долара на третата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви