Нуждаете се от един мързелив ден? Случвало се е на всеки от нас.

На фона на динамичните времена, в които живеем, отделянето на един ден за мързелуване не е просто желателен, ами необходим.

Но, ако все пак забелязвате, че си взимате такива дни по-често от обикновено и изпитвате трудност да завършвате задачите си докрай, това може и да е знак, че нещо не е наред.

Причините могат да са всякакви – от липса на удовлетворение от работата до прекалена ангажираност и дори наличието на някакви здравословни проблеми.

В настоящата статия покриваме основните причини и ви даваме съвети за това как да сте по-продуктивни и ефективни в ежедневието си.

Поносими цели

Поставянето на твърде много цели или поставянето на крайни срокове, които са неизпълними, могат да доведат до познатия ни бърнаут. Бърнаутът пък води до прекомерна умора, загуба на концентрация и мотивация.

Не се претоварвайте с повече от това, което ви е по силите. Бъдете реалистични в поставянето на цели и крайни срокове.

Направете си план

Планирането може и да се струва скучно и безполезно на някои хора, но истината е, че създаването на график за изпълнение на различните задачи, които имаме, улеснява изпълняването и завършването им. Правете си график, макар и не твърде подробен, и ще видите ползите веднага.

Поощрявайте се

Когато свършите някоя задача, поощрете се. Дори само с думи. Така ще поддържате нивата си на мотивация.

Не се срамувайте да потърсите помощ

Ако нещо не ви е по силите или имате нужда от помощ, за да го свършите в срок, не се притеснявайте да я потърсите. Никой не е казал, че трябва с всичко да се справяте сами.

Разсейването

Когато вършите нещо за работа, училище или университета, направете всичко възможно да се отървете от всички източници на разсейване. Така ще свършите работата си в пъти по-бързо!

Яжте богати на протеини храни

Консумирането на храни богати на протеин повишава енергията ви, което пък би могло да увеличи продуктивността ви.

Избягвайте захар

Храните с високо съдържание на захар и мазнини забавят метаболизма ви и ви карат да се чувствате по-изморени и лениви.

Физическа активност

Не забравяйте да бъдете физически активни! Днес повечето хора работят на бюро, возят се в автомобили, използват асансьори и ескалатори вместо стълби. Компенсирайте за този заседнал начин на живот с достатъчна физическа активност.

Достатъчно сън

Здравословният режим на сън е ключов за енергията, която имаме през деня и, която всъщност ни помага да завършваме задачите си навреме и докрай.

Спрете цигарите

Спирането на цигарите не само ще допринесе за по-доброто здраве на белите дробове и кръвносната ви система, но ще подсили и имунната ви система.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви