Митът за произода на Пътя на гигантите
Митът за произода на Пътя на гигантите

Всяка година милиони туристи се стичат в Северна Ирландия, за да посетят Пътя на гигантите. Това е необичайна структура от около 40 000 каменни колони, които леко се спускат към морето. Теориите за образуването на камъните варират от изграждането им от митичния гигант Фин МакКул до по-научни обяснения.

Легендата гласи, че Северна Ирландия някога е била дом на гиганта Фин МакКул, наричан още Фион МакКумхейл. Когато друг гигант – Бенандонер, в Шотландия, заплашва Ирландия, Фин разкъсва големи парчета от бреговата линия на Антрим. И ги хвърля в морето.

Новосъздадената пътека – Пътят на гигантите – проправя маршрут над морето, за да може Фин да стигне до Бенандонер.

Това обаче се оказва лоша идея, тъй като Бенандонер е масивен гигант, много по-голям от Фин. За да се спаси, Фин се оттегля в Ирландия и е дегизиран като бебе от съпругата му.

Когато Бенандонер пристига, той вижда Фин маскиран като бебе. И разбира, че ако едно бебе е толкова голямо, бащата трябва да е много по-голям от самия Бенандонер.

След това осъзнаване Бенандонер се втурва обратно към Шотландия. Старае се да остави възможно най-голямо разстояние между Ирландия и себе си.

Така се ражда митът за Пътя на гигантите.

Д-р Майк Симс, куратор на природните науки в Държавните музеи на Ню Йорк, изказва първата нова теория от 1940 г. насам. Той се чуди защо необичайните геоложки характеристики се срещат само на морското равнище и стига до извода, че образуването на камъните е причинено от събитие, продължило само няколко дни, а не хиляди години, както се смята досега.

Пътя на гигантите обхваща приблизително шест километра от крайбрежието на Северна Ирландия. Около 40 000 каменни колони, обикновено с пет до седем страни, съставляват туристическата атракция на региона.

Според Британика това място е образувано преди 50 до 60 милиона години по време на палеогенския период, а става обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1986 г.

Научното обяснение за образуването му, широко разпространено от десетилетия е, че речната долина е била пълна с лава, която се е натрупала на по-голяма дълбочина от обикновено. Когато дебелият слой лава се охлажда и втвърдява се образуват тези правилни стълбове.

Въпреки това, д-р Симс излага идеята, че ако тази пълна с лава депресия е долина, тя ще пресече старите слоеве от лава отдолу. Той открива слоеве от стара лава на брега от двете страни на гигантския път, който се спуска навътре, където по-старите слоеве не са ерозирали.

Д-р Симс казва:
„При обяснението на това намирам аналогията с тортата за полезна.

Унищожаването на речна долина е като разрязване на слой от пай,

за да се разкрият слоевете под повърхността. В моята интерпретация това, което всъщност виждаме, са слоеве от стари скали, които се рушат към Козуея – по-скоро като лошо изпечена торта, паднала през средата.

Вярвам, че земята е потънала, когато лавата се е издигнала и се е изляла на повърхността. Лавата запълва падината, създавайки условия за образуване на колони. Това събитие вероятно отнема само няколко дни, а не многото хиляди години, които биха били необходими на ерозията, за да създаде речна долина.“

Д-р Симс обяснява, че за първи път е мислил върху тази теория по време на пътуване до обекта на световното културно наследство през 2012 г. Той е бил на Пътя на гигантите много пъти преди това и се е съгласявал с общоприетата теория, но разговор с друг геолог му дава новата идея.

Трябва да се отбележи, че някои експерти вече подкрепят теорията на Симс, въпреки, че тя се нуждае от доказателство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви