Много е важно да се научите да осъзнавате как ежедневните действия могат да повлияят на благосъстоянието. Вредните навици увеличават риска от много здравословни проблеми и някои от тях са свързани с храносмилателната система.

Има някои неща, които дори и да ги обичате, могат да ви накарат да се почувствате зле и е по-добре да поемете контрол над ситуацията.

Основното нещо е да се научите да познавате тялото си, трябва да помислите какво е полезно за него и какво не му се отразява толкова добре. По този начин можете да направите всички необходими корекции, така че храносмилането ви да се подобри.

Не е необходимо обаче само да се поддържа адекватна диета, тъй като има и други ключови фактори, които влияят на храносмилането. Например, започнете да управлявате нивата на стрес, тъй като това е свързано с язви, диария и запек.

Също така е полезно да се храните навреме, бавно и внимателно, тъй като бързането само причинява подуване и газове.

1. Намалете консумацията на преработени храни

Препоръчително е да дадете приоритет на естествените продукти и да намалите консумацията на преработени продукти. Много от изкуствените съставки, присъстващи в тези храни, влияят върху правилното функциониране на храносмилателната система.

Вместо това увеличете консумацията на зеленчуци, бобови растения, семена и зърнени храни, които осигуряват качествени хранителни вещества.

Диета, базирана на истински храни, ви позволява да поддържате здравословен чревен тракт и помага за състоянието на чревната флора, която ви предпазва от външни агенти и по този начин от болести.

3. Старайте се да бъдете винаги хидратирани

Водата е от съществено значение за всички процеси, които протичат в тялото ви, така че липсата на достатъчно течности ежедневно може да повлияе на храносмилането.

Пиенето на вода помага за ограничаване на тежките симптоми на киселинен рефлукс, както и позволява на храната да се движи през червата.

4. Включете зехтин

Придружаването на вашите ястия с това масло е добър начин за насърчаване на здравето на храносмилателната система, тъй като консумацията му е свързана с намален риск от рефлукс.

Може дори да допринесе за усещането за ситост.

5. Консумирайте достатъчно фибри

Получаването на достатъчно фибри от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения е много полезно за поддържане на добро здраве на червата.

Помага за регулиране на движенията им и по този начин намалява вероятността от запек, тъй като фибрите не се усвояват и преминават почти непокътнати, за да напуснат накрая тялото ви.

6. Включете пробиотици

Можете да подсилите храносмилането и защитните си сили с консумацията на пробиотици.

Това са живи микроорганизми, които спомагат за подобряване баланса на чревната флора и подпомагат функцията на имунната система.

Консумирайте ги чрез добавки или чрез някои храни, например кисело мляко.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви