С или без този инцидент е необходима по-специална охрана по нашата граница, като основно допълнителният ресурс трябва да се потърси от армията.

Това мнение изрази пред БНР проф. Веселин Вучков, преподавател по наказателно право и бивш министър на вътрешните работи, след като в района на село Голям Дервент бе прострелян наш граничен полицай.

Вътрешното министерство няма потенциал да осигури толкова допълнителни щатове, допълни Вучков.

Той смята, че „някакви квазиполицейски правомощия биха могли да се предвидят и на законодателно ниво“.

„За мен е много важно да се изясни стрелбата откъде е дошла, дали стрелците са потенциални мигранти. Трудно ми е да си представя, че колеги на нашите полицаи и военнослужещи от страна на граничната стража на Турция ще направят такова нещо. Но можем да направим извод, че ситуацията на българо-турската граница ескалира. Тя е твърде сериозна и в някои отношения надвишава като проблем ситуацията от периода 2013-2014 г., поради което ще трябва да се вземат по-категорични мерки“, коментира бившият министър.

Необходимо е целенасочено финансиране на „Гранична полиция“, категоричен е проф. Веселин Вучков.

„Необходим е допълнителен щат, допълнително окомплектоване на „Гранична полиция“ конкретно и заради това, че сме външна граница на ЕС. Много по-активно трябва да се потърси помощ от Европа по линия на финансиране на нашата съвместна операция „Гранична полиция“ – Армия, на границата“, допълни той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви