Ковчега на Атрахазис - вавилонският Ной
Ковчега на Атрахазис - вавилонският Ной

Древна глинена плоча, за която се смята, че е на повече от 4000 години, разказва за материалите, използвани за построяването на един от най-известните кораби в човешката история – Ноевият ковчег. Но в текста й той е наречен „Ковчега на Атрахазис“.

Древната глинена плоча описва Ноевия ковчег като „сферичен и масивен кораб“. Според изследователите, на глинената плоча пише, че за конструкцията на кораба са използвани материали, точни размери и истинска форма на ковчега.

Според уредника на Британския музей Ървинг Финкел, един ден към него се приближил мъж, държащ странна глинена плоча. Мнозина твърдят, че той е получил древното парче от баща си. Той от своя страна го е придобил в Египет през 40-те години на миналия век.

Глинената плоча „се оказва една на милион“, обяснява Финкел. Започвайки от 1750 г. пр. н. е., тя разказва вавилонската „история за наводнението“ и описва „истинската“ форма на Ковчега.

Когато Боговете решили да унищожат човечеството с наводнение, Бог Енки предупредил човек на име Атрахасис („вавилонския Ной“), който трябвало да построи Ковчега.

Финкел казва:
„Ковчегът на Атрахазис има кръгла форма. Доколкото знам, никой никога не е мислил за тази възможност. Плочата описва материалите и измерванията за неговото изграждане. Споменават се количества въже от палмови влакна, дървени ребра и вани, пълни с горещ битум за хидроизолация на съда.

Резултатът е традиционен кораб, но най-големият, за който светът някога е мечтал.  Площта му е от 3600 квадратни метра и шест метра високи стени. Използваното количество въже, опънато в редица, достига от Лондон до Единбург!“ Изненадващо, в допълнение към кръглата си форма, Ковчега е масивен.

Финкел е наясно, че откритието му може да предизвика ужас сред вярващите в библейската история. Когато учените от Британския музей от XIX век за първи път научават от клинописни плочи, че вавилонците имат мит за потопа, те са обезпокоени от поразителните му прилики с историята на Ной.

Уредникът казва:
„Още през 1872 г. хората пишат за това по притеснен начин — какво означава, че Свещеното писание се появява на това глинено парче?Аз съм сигурен, че историята за наводнението и лодката за спасяване на живота е вавилонско изобретение.“

Той вярва, че приказката вероятно е била предадена на евреите по време на тяхното изгнание във Вавилон през VI век пр. н. е. Не смята, че плочката предоставя доказателство за съществуването на Ковчега, описан в Библията. Финкел казва, че е по-вероятно опустошително истинско наводнение да е останало в народната памет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви