Демерджиев: Разследваме предишните власти
Демерджиев: Разследваме предишните власти

Корупцията е най-големият проблем за сигурността в България. Има действия, проверки, дали сме ги на прокуратурата. Всеки по веригата трябва да си свърши работа. Това каза по БТВ шефът на МВР Иван Демерджиев за разследванията срещу хора от високите етажи на властта.

Прокуратурата трябва да повдигне обвинения, а съдът да постанови присъда. Малко хора са били привлечени от високите етажи на властта. До тук избирателно са повдигани обвинения срещу олигарси. Ние работим обективно, по всички сигнали, като се абстрахираме кой към коя политическа партия принадлежи. Има събрани доказателства.

Аз ще свърша работа, заяви Демерджиев.

Тези разследвания касаят хора от предишното и по-предишното управление. Сферата касае обществените поръчки. Със сигурност ще има осъдени хора. Технологията е такава, че предварителните параметри на поръчката се проектират с този, който трябва да спечели поръчката. Поръчителят също участва. Така поръчител и изпълнител си стискат ръцете. Понякога в обществена поръчка участват фирми без никакъв опит. От 100 единици, изпълнителят връща около 40 единици и не може да изпълни поръчката – нито количествено, нито качествено.

Известни са фирмите. Има такива, при които паричния поток бе установен – за единия лот на “Хемус”. Има привлечени 9 обвиняеми. Всички пари идват от “Автомагистрали” и отиват към хотел във Велинград, къща за гости, терен в София, който се строи, в ОАЕ.

В целия набор от обществени поръчки има корупция. Има такива корупционни практики.

При газовите сделки механизмът е същия. Събрали сме материали. Насочили сме се по големите парични потоци.

В сферата на пътното строителство и енергетиката са най-големи паричните потоци.

Силно се надявам, че когато се привлекат собственици на фирми, ще кажат на кого точно са предавани парите.

Политиците трябва да са отговорни към държавата и народа. И много по-малко загрижен за личното си благополучие. Не е ефективен този закон за КПКОНПИ. Искаме реални действия за борба срещу корупцията. Законопроект, който е внесен от служебния кабинет е балансиран. И мисля, че това е по-добрият законопроект. Нямаме правомощия да разследваме магистрати. Апелирам да няма монопол върху противодействието на корупцията.

МВР разкрива със 7% повече битови престъпления. А тя се е увеличила само с 1%. Главният прокурор не зная какво чете. Аз боравя с цифри. В прокуратурата има глад за работа, не сме срещали проблеми, преписките се придвижват. Смачкани дела имаше в спецпрокуратурата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви