Ежедневната суматоха, лошото време, депресията, безпокойството, напрежението, стресът и други фактори могат да ни накарат да почувстваме главоболие. Обикновено се появява от едната страна на главата и след това се разпространява в цялата област.

В рамките на нервната система главоболието е най-често срещаното разстройство, между 95% и 97% от общото население е страдало от поне едно главоболие в живота си. Трябва да се отбележи, че има няколко вида главоболие, при които симптомите могат да варират.

Видове главоболие:

  • Има тензионно главоболие, което възниква, когато мускулите на лицето, шията или главата се свиват и притискат кръвоносните съдове.
  • Главоболие, което се счита за сериозно, е такова, което се определя като клъстерно, тъй като то представя циклични модели и трябва да се лекува от лекар. Симптомите му включват запушен нос, сълзене на очите и превъзбуденост.
  • Мигренозното главоболие също е много често срещано. При него има пронизваща болка от едната страна на главата и може да продължи около 4, а в други по-сложни случаи до 72 часа. Гадене, коремна болка, чувствителност към светлина, зрителни смущения като ярка светлина и изтръпване на части от тялото са някои от неговите симптоми.

И въпреки че има лекарства и болкоуспокояващи за борба с главоболието, ние ви предлагаме няколко много ефективни съвета, които ще ви помогнат да облекчите главоболието без лекарства и по естествен път.

Пийте вода

Консумацията на вода носи много ползи за тялото като цяло. Понякога дехидратацията може да бъде една от честите причини за главоболие.

Доказано е, че питейната вода облекчава симптомите на главоболие при хора, наред с други здравословни заболявания. Препоръчва се да се пият поне 8 чаши вода всеки ден.

Използвайте гореща или студена кърпа върху челото си

Практика, която работи при главоболие, е да поставите кърпа, която предварително е накисната в студена вода на мястото, където е болката.

Друг начин е да оставите мократа кърпа във фризера за час. Студът може да накара болното място да изтръпне и да свие кръвоносните съдове.

Топлината също се счита за подходяща при главоболие, особени такова, причинено от напрежение. Поради тази причина по-високите температури ще отпуснат схванатите мускули, облекчавайки болката.

Техники за релаксация

Дихателните и медитационните упражнения са много полезни за премахване на болката. Не само от главата, но и от гърба, врата и раменете.

Опитайте дихателно упражнение, известно като ритмично дишане. Започнете с дълги вдишвания, като бавно броите до 5, след което издишвате. Това е упражнение, което работи при всички видове главоболие, защото отпуска тялото и разхлабва мускулите.

Спете точно толкова, колкото трябва

Както малкото, така и многото спане могат да имат последици за здравето. Сред тях е главоболието. Най-добрият вариант е да имате 8 часа сън на нощ.

Липсата на сън причинява чести и интензивни главоболия, но и прекалено дългото време, прекарано в спане, също може да причини болки.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви