Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили или извършили действия, които могат да се определят като дисциплинарни нарушения.

Това е установила проверката след трагедията, при която автобус с мигранти се вряза в патрулен автомобил в Бургас и загинаха двама полицаи. Повече подробности по темата даде министърът на Вътрешните работи Иван Демерджиев в града ни днес.

Най-фрапантните нарушения са допуснати от служители на Гранична полиция. Там попадат имената на директор на РДГП, началник на ГПУ-Бургас, началник на ГПУ-Малко Търново и други.

Лицата, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени и заловени още предишния ден на инцидента. След това са били освободени и са взели втори автобус, с който са извършили престъплението. Не е подавана информация, както е трябвало. Това е могло да се случи 17 мин. преди инцидента, то е направено 3 мин. преди него. Действията на загиналите полицаи трябва да се третират, като на такива, които са сполучили информация в последния момент и не са знаели какъв автобус се придвижва към тях. Без да знаят, че автобуса не се подчинява на полицейски разпореждания. Без да знаят, че се е движел с висока скорост и е склонен да премине през полицейски автомобил„, поясно от министърът.

Демерджиев продължи с това, че повечето от тези 16 служители вече са отстранени от работа. Единият от тях е подал и молба за напускане. Двама са командировани във вътрешността на страната.

Той поясни, че са предприети действия към Гранична полиция, които също ще се предадат към Окръжна прокуратура – Бургас. Има и СРС, които касаят действия на гранични полицаи, които незаконно са отнемали пари от мигранти. Материалите също ще бъдат предадени към прокуратурата.

„Обещах на семействата на загиналите бургаски полицаи да направим пълна проверка и да открием истината за обстоятелствата около истината за смъртта им. Докладът е предаден на Окръжна прокуратура, за да се установи дали има данни за престъпления. Органите ще предприемат действия по компетентност. Искам да кажа, че има много служители на Гранична полиция, които съвестно изпълняват своите служебни задължения и са отдадени на това, което правят. Нашата задача е да ги подкрепим. На нарушителите ще бъдат наложени наказани. Състоянието, в което заварих Гранична полиция не беше добро и има още много работа, която трябва да бъде свършена„, каза още министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви