Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Интервю с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев в края на третата година от управлението на неговата администрация.

Г-н Янакиев, в края на третата година от управление на Вашата администрация сме. Какви инфраструктурни проекти изпълнихте и какво предстои да се направи?

Съвсем скоро ще публикувам своя подробен отчет за последните три години, но тук мога фиксирам някои от тях.  Направили сме нова инфраструктура в единия от кварталите в Созопол – „Месаря“. Завършили сме вече четири улици. Говорим за изцяло нови улици. Успяхме да направим и връзката между улиците „Одеса“, „Хан Тервел“ и „Стара планина“, като последната трябва да отбележа, че беше на чакъл. Осигурихме нови паркоместа. Въобще стремим се да облагородим района на квартал „Месаря“, защото градът се разраства натам. И в бъдеще нашата цел е да се изгради отлична инфраструктура на тази част на града.

Направихме и дъждовна канализация, която се намира на кръстовището между улиците „Одеса“ и „Републиканска“. Искам да отбележа, че Созопол се превръщаше във Венеция, когато завалеше дъжд. Сега ситуацията е много по-добра. В дъждовната канализация са инвестирани почти един милион лева. Изключително модерна, с качествени материали. Асфалтирахме и улиците над дъждовната канализация.

Искам да посоча, че започна изграждането на спирката в град Черноморец. Това е нещо, което жителите на града очакваха от много дълго време. Това няма да е някакво огромно строителство, но ще бъде много красиво и модерно, един туристически център, който да отива на града. Предстои започването на изграждане на няколко улици и ремонт на няколко улици в град Черноморец, което е изключително важно.

Успяхме още първата година да направим ремонт на пътя между селата Росен и Равна гора. Този проект беше почти 2 милиона лева. Всички помним, каква развалина беше пътят между тези села.

В момента изграждаме пешеходна алея около комплекса „Санта Марина“. Това е невралгично място и по него се движат много пешеходци. Всеки ден имаше предпоставки за произшествия. Мисля, че няма да можем да завършим проекта изцяло тази година, но ще се постараем това да се случи възможно най-бързо. Все пак се иска време и средства.

Ще очакваме новия бюджет и новото финансиране. Предстоят множество ремонти на тротоари в град Созопол. Закърпват се дупки на пътищата от общинската пътна мрежа. Почистват се пътищата. Направиха се няколко водостока на сюблимни места, където имаше нужда. Например на разклона за селата Вършило и Габър. Общо два водостока сме изградили.

Закърпиха се много дупки пак на същия разклон, както и между кварталите на село Атия – долен и горен.

Спечелихме милион и половина по проект за първи етап на улица „Виа Понтика“ , чието строителство ще започне до края на годината. Много хубав проект, който спечели одобрение. Спечелихме и проект, който обаче се оказа проблемен и може да се наложи да върнем парите по него – лодкостоянка. Той е по стария програмен период  и цените, които бяха дадени по проекта, вече не отговарят на действителността. В смисъл, че трябва да завишим цените почти с 50-70%, за да може да се изпълни според проекта. Ще видим, какво ще се случи там. Общинска администрация продължава да работи в посока по финансиране на проекта.

Вие всички знаете, че две години нямаше никакви европейски финансирания. Изкарах един мандат, изпълнен със спънки и предизвикателства, но въпреки всичко успяхме да преведем общината през всички трудности, без напрежение и без да го натякваме на хората. Не искахме да го усетят толкова осезаемо.

Но трябва да се знае – не сме пипали данък сгради и такса смет. Да, не сме ги пипали въобще. Те са си същите, които през 2016 година администрацията на Рейзи увеличи.

Не разпродаваме и земеделска земя.

Аз това обещах на хората, че ще запазим земеделската земя за децата и внуците им. Продаваме земя с УПИ-та и по параграф 4  – нищо друго не се продава.

Не сме теглили нови кредит, извън безлихвения държавен заем, който бе предназначен за разплащане на неразплатените сметки на предишното управление. Всичко това, което сме направили, сме го сторили или по проект финансиран от републиканския бюджет, или със собствено финансиране. Не сме натоварили общината с нови дългове. Напротив, намалили сме дълга с милиони.

 

Само преди дни поискахте на общинска сесия актуализация на бюджета на Созопол, за да може да се извършат още инфраструктурни проекти. Какво се случи с докладната?

Просто не мина. Един от съветниците от групата, която ме подкрепя, отсъстваше по извинителни причини. Не се съмнявах, че колегите от така наречената опозиция ще приемат докладната. Мислех, че ще я подкрепят, защото в нея са описани дейности, които трябваше да се финансират и са неизбежни.

Давам Ви един пример, нещо, за което няма да се съобразя с решението на общински съвет. Ще го направя въпреки всичко. Това е ремонт на кантара на депото за битови отпадъци. Искам да запитам опозицията, като блокираха докладната и не одобриха средства за ремонт на кантара – аз какво да направя? Може би трябва да закарам боклука пред домовете им и да го тегля там. Нали по този начин ще спре работата на депото. Ще се зарием с боклуци. Вкарването на отпадъци в депото по този начин, без кантар е абсолютно незаконно и тогава ще бъдем санкционирани по много сериозен начин. Това е безотговорно отношение.

Блокираха и изграждането на пожароизвестяване в училището на град Созопол. Защо? Казват – аз гласувам по съвест. Чакайте, какво несъвестно има в това да направим пожароизвестяваща система в училището или да поправим везната на кантара?

Какво несъвестно има в това, да направим проект за канализационна система в село Росен? Аз искам да попитам защо само по време на избори ходят по селата обещават всичко, което е нужно за благоденствието на хората, а сега, когато имат реална възможност да изпълнят обещанията си, не го правят.

Има куп неща, които не минаха. Всичко това показва едно отношение на лицемерие, едно двояко отношение. Не може да ходиш и да обещаваш на хората, а после да блокираш предложенията за изпълнение на обещаното.

Това не го правят на мен, а всички тези поразии са за сметка на хората. Аз не съм дребнав човек. Щом сте избрани за общински съветници, бъдете на висота. Работете за хората, не против тях!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви