Живко Петров

Бургас ще бъде домакин на изключително събитие на 21 ноември (понеделник). Своята великолепна книга „20 прелюдии за пиано,“ пред публиката ще представи маестро Живко Петров. Специалното събитие ще започне от  19 часа в Гранд хотел и СПА Приморец.

Поканени да се потопят във вълшебния свят на музиката на един от най-добрите съвременни български музиканти, са всички ценители, входът е свободен. Организаторите молят да имате предвид, че местата са ограничени.

Живко Петров е истинско явление на българската музикална сцена. Разказва мечтите си с ноти, превръща тишината в осезание, пленява слушателите си с финес и лекота.

Музиката му е колкото ефирна, толкова щедра на цветове, нюанси, образи, асоциации и емоции. Работата му като пианист, композитор, аранжор и продуцент е от огромно значение за съвременната българска музикална сцена.

За период от 20 години, неговото име стои зад много талантливи музиканти като Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Мария Илиева и много други. Голяма част от концертите, които е продуцирал, са станали емблематични за сцената.

Живко Петров

Носител е на многобройни награди, сред които Икар за съвременна българска музика (2016 г.) и Аполон Токсофорос за значим принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница (2020 г.)

„Живко Петров. 20 прелюдии за пиано“ е много повече от книга. Уникалното издание – албум с логото на Colibri, е абсолютно безупречно съвършенство в цветовете на клавишите на пианото – черно и бяло.

Носи духа на маестрото, уловен в парчета изкуство и няма аналог на българския литературен пазар. Сърцето на книгата, са партитурите на пиесите в двата му солови албума After 4 и Ten. Маестро Петров кани всеки да седне пред пианото и да изсвири сам тези докосващи мелодии.

Преди нотите, той споделя свои мисли, свързани с музиката. Изданието допълват въздействащи монохромни фотографии на Стефан Щерев и Тина Халкова, наред с текстове на Маргарита Димитрова, Таня Иванова и Димитър Стоянович. Албумът изненадва и с друг оригинален щрих.

Корицата крие ключ – флашпамет, който пази студийните записи от двата албума на Живко Петров. „Това е ключът към душата ми.“ – споделя за оригиналното решение музикантът – и кани всеки да ги чуе и да потъне в един свят, където всеки тон е откровение.

„Това е една много, много красива книга… Двайсет партитури на прелюдиите от два албума на Живко Петров – After 4 и TEN – предоставени за свирене на всеки, който ги обикне.

Чист звук на пиано, разделящ тишината на смисъл и чувства. Друго пространство, в което без да разбереш как, се оголваш и разтваряш като слънчев лъч.

Не мога да спра да ги слушам – в колата, у дома, докато работя, преди заспиване, след събуждане, за откъсване от това навън и онова наоколо, за весело и тъжно, за чаша вино или силно кафе, с гледка към нещо красиво навън или нещо небивало навътре.“ – споделя журналистът и писател Мария Касимова – Моасе.

Повече, уважаеми ценители на елегантната инструментална музика, заповядайте да чуете лично от Живко Петров, на 21 ноември (понеделник) от 19 часа, в Гранд хотел и СПА Приморец, Бургас. Припомняме, че местата са ограничени, а входът – свободен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви