Кроманьонците победили с диета
Кроманьонците победили с диета

Необичайната привързаност предимно към растителната храна е помогнала на кроманьонците да победят в конкурентната борба неандерталците. Те гъвкаво променящи своята храна в зависимост от средата на обитание. Това се казва в статия, публикувана в сп. PLoS One.

„Нашите предци никога не са променяли своята диета кардинално. И винаги са оставяли в нея значителен дял за растителната храна. За да поддържат такъв режим на хранене през цялото време, се е налагало да създават оръдия на труда и методи за извличане на енергия от храната във всяка обстановка“. Мнението е на Сайрин Ел Заатари (Sireen El Zaatari) от университета на Тюбинген (Германия).

Ел Заатари и колегите ѝ стигнали до такъв извод, изучавайки следи от увреждания върху зъбите на кроманьонци и неандерталци, живели в различни части на Европа, Азия и Африка в последните 500 000 години.

Както обясняват учените, храненето на човека много силно се отразява на неговите зъби. По-конкретно храната оставя характерни драскотини по емайла. По тя може да се разбере дали притежателят на съответните зъби е ял растителна или месна храна. А частици от храна често засядат във вътрешността на зъбния камък. Това позволява на учените още по-добре да се запознаят с „палеодиеата“.

Като изучили „модели“ от подобни драскотини върху зъбите на неандерталците и кроманьонците, живели в различно време и различни екосистеми, учените се опитали да разберат, как се е променяла тяхната диета

при изменения на климата или миграции. В помощ на изследователите бил фактът, че подобни увреждания върху емайла отразяват последните няколко месеца от живота на техния притежател, а не целия му живот.

Анализът на пукнатини по зъбите на неандерталци разкрил необичайния характер на тяхната диета. Оказало се, че „първите жители на Европа“ са били истински „приспособенци“. Тяхната диета гъвкаво се е променяла заедно със средата на обитание, в която те са живели. Например неандерталците, живели в гори и степи, са се хранили основно с меко месо. А при преселване в горите са започнали да ядат и ядки, корени и друга твърда растителна храна.

Сред кроманьонците не се наблюдавало нищо подобно – рисунъкът на драскотините по техния емайл бил еднакъв.

Парадоксално той се е променял не под действието на климата или основната среда на обитание. А заедно с промяната на оръдията на труда. Това означава, че прехраната на нашите предци на първо място е зависела не от природните ресурси, а от качеството на оръдията на труда, които са им помагали да добиват и обработват храната.

Както смятат учените, подобна странна зависимост е възникнала поради това, че кроманьонците и техните предци са се хранили предимно с растителна храна, която е била достатъчно на територията на топла Африка и значително по-малко – в студена Европа.

Това ги е накарало да разработват нови методи за добив на храна, което в крайна сметка им е помогнало да победят неандерталците в конкурентната борба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви