Гунунг Паданг
Гунунг Паданг

Разположен на 75 мили южно от Джакарта, Индонезия е забележителният мегалитен обект, известен като Гунунг Паданг. Местните го смятат за свещено място а името му означава Планина на светлината или Планина на Просвещението. Според легендата той е построена от крал Силиванги за една нощ.

Открит от холандските колонисти през 1914 г., оттогава озадачава западния свят. Гунунг Паданг е най-големият мегалитен обект в Индонезия и вероятно най-старият в света. Разположен е на пет тераси и се състои от масивни и странно оформени колони от вулканични скали.

Комплексът е построен по отношение на геомантични и астрологични фактори, което е накарало изследователите да вярват, че някога е служил като място за поклонение. Предварителните индикации сочат, че целият хълм някога е бил велика пирамида.

Разположен на 885 метра надморска височина, мястото покрива хълм в поредица от тераси, граничещи с подпорни стени от камък, до които има достъп до около 400 последователни андезитни стъпала, издигащи се на около 95 метра. Покрит е с масивни правоъгълни камъни от вулканичен произход.

През 2011 г. бяха извършени геоложки проучвания на този мистериозен мегалитен комплекс. Най-горният обект е датиран на 5000 години, но тъй като археолозите копаят по-дълбоко, възрастта се увеличава.

Докато последните допълнения към структурата са завършени преди пет хилядолетия, оригиналната структура е много по-стара. Според старши геолог Дани Натавиджая от Индонезийския институт за наука възрастта се е увеличила от 5000 на 8000 после на 10 000 и дори на 23 000 години или повече.

Тези данни предполагат, че Гунунг Паданг е много по-стар от която и да е известна изкуствена структура в света.

„Гунунг Паданг не е естествен хълм, а създадена от човека пирамида и произходът на строителството тук датира много преди края на последната ледникова епоха“, казва Натавиджая.

Работата запазва своята масивност дори на най-дълбоките нива и предполага усъвършенствани строителни умения от страна на строителите. Натавиджая вярва, че това е дело на отдавна изгубена и доста напреднала цивилизация.

Първобитните хора, които основната хронология предполага, че са присъствали по това време, не биха могли да проектират този комплекс и още по-малко да го построят. Гунунг Паданг е построен с ориентация към Слънцето и звездите и без астрономически и топографски познания би бил невъзможен за изграждане.

Ако датировката е вярна, комплексът е построен по време, когато морското равнище било 400 фута (120 метра) по-ниско от днешното, което означава, че Яванско море, по това време е плодородна равнина.

Данните, предоставени от геоложкия анализ, повдигат много повече въпроси, отколкото отговори. Кой е населявал района преди 23 000 години? Кой е построил този древен комплекс и защо? И най-важното, какво се е случило с тази напреднала цивилизация? Може ли да е била Атлантида?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви