Нашата имунна система е отговорна за защитата на тялото от инфекции, атакува нахлуващите микроби и, разбира се, ни помага да останем здрави.

Студените месеци настъпват и е много важно да сме добре защитени, за да не позволяваме на грипове и настинки да пречат на ежедневните ни дейности.

Ето няколко начина да укрепите имунната си система:

1. Здравословна диета

Увеличете приема на зеленчуци, плодове и протеини. Мазнините могат да се ядат, но в умерени количества. Намалете захарта и въглехидратите.

2. Упражнения

Упражненията са една от дейностите, които трябва да вземете предвид, за да подсилите имунната си система. Освен това ще ви помогнат да контролирате теглото си, значително ще подобрят настроението ви, ще насърчат по-качествения сън и ще увеличат енергията ви.

Упражненията помагат за изхвърлянето на бактериите от белите дробове и дихателните пътища и, удивително, намаляват отделянето на хормони на стреса като кортизол.

3. Спете 8 часа

Много хора пренебрегват това правило. Тялото трябва да почива от 7 до 8 часа, не по-малко и не повече. 5 часа не са достатъчни за тялото ви да се възстанови и да презареди батериите.

Когато легнете да си починете, тялото увеличава производството на Т-клетки, отговорни за предпазването ни от заболяване.

4. Стимулиране на имунната система

Отидете при вашия лекар и му кажете да ви посъветва за възможни лекарства или витамини, които да ви помогнат да подсилите имунната система.

Има различни добавки, които са идеални за тази цел и не струват много пари. Те ще ви помогнат да поддържате защитните си сили и да се насладите на напълно здравословен живот.

5. Поддържайте тялото си активно

Не е необходимо да правите твърде много рутинни упражнения и с голяма тежест. Просто отидете на джогинг, бягайте, разходете се близо до дома си и т.н.

Правейки сърдечно-съдови упражнения, ще укрепите клетките на имунната си система и ще бъде по-малко вероятно да се разболеете.

6. Живейте оптимистично и щастливо

Позитивният ум помага на имунната ви система да бъде здрава. Ако имате симптоми на депресия, тя намалява, отслабва и е по-вероятно да се разболеете.

Депресията и тъгата са тясно свързани с имунната система, така че инвестирайте време в себе си, в правенето на това, което ви харесва и изследвайте способностите си.

Чувството за пълноценност помага да изпитвате повече любов и да повишавате настроението си всеки ден.

7. Избягвайте внезапни промени в температурата

Понякога ресторанти, супермаркети, магазини и заведения използват климатик, след което излизаме навън, за да се сблъскаме с промените в температурата.

Това принуждава имунната система да направи бърза адаптация и да стабилизира тялото ни, за да не се разболеем от настинки или респираторни заболявания.

8. Внимавайте с храните с изтекъл срок на годност

Звучи очевидно, но понякога си мислим, че в продължение на няколко дни, когато срокът на годност на храната е изтекъл, нищо не се случва. Внимавайте, защото трябва да спазваме срока на годност.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви