„Референдум за еврото би било грешно решение“, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

По думите му времето за анализи отдавна е минало и България трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

„Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно Бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор“, допълни Пеканов.

Законите относно Плана за възстановяване трябва да се приемат до края на годината, добави още Пеканов и поясни, че България ще получи парите по първия транш през тази година.

„България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана ще дойде в следващите седмици. Ако не се приемат законопроектите, второто плащане няма да дойде“, каза още Атанас Пеканов.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви