В Софийския градски съд започва делото срещу Димитър Желязков и още няколко души.

Желязков (познат като Митьо Очите) е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици, припомня БТА.

Прокуратурата твърди, че тя действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Димитър Желязков беше арестуван в Турция през август 2018 година, а през февруари беше екстрадиран обратно у нас. Ако бъде признат за виновен, го заплашват 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на половината му имущество.

Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в градския съд.

В началото на септември, делото срещу тях беше прекратено заради допуснати съществени процесуални нарушения в обвинителния акт.

Държавното обвинение трябваше да ги отстрани в спешен порядък, за да не изтече законният 8-месечен срок за задържане на подсъдимите.

Туткане на спецсъда, конфликти на интереси, неявяване на свидетели, отказване от показания, болни адвокати и подсъдими, така може да се обобщи съдебната сага срещу Очите и останалите от групата му, която се мотае 4 години в специализирания наказателен съд (СНС).

Всичко започна две години след екшъна в заведението „4you“.

Престрелка, ранени и убийство в ресторанта на Божо Кравата разтриса Слънчев бряг. Действието се развива пред погледите на десетки ужасени чуждестранни туристи на 8 юни 2016 г. в ресторанта „4you“.

Сблъсъкът е между бандите на Очите и Божидар Кузманов – Божо Кравата. Кузманов е неформален собственик на „4you“. И до ден днешен не е много ясно какъв е конкретният повод за конфликта. Причината обаче, изглежда, са опасенията на Митьо Очите, че се е появил сериозен конкурент в района.

Част от групата на Димитър Желязков влиза в ресторанта, друга остава отвън. Очите със свои гардове се насочва към Божо Кравата и хората му, но изненадващо получават дъжд от куршуми. Очите е тежко ранен и се бори за живота си, а гардът му Александър Алексиев – Сашо Водолаза е убит.

Уцелени са и още няколко души от обкръжението на Желязков, но пораженията при тях са по-леки. По чудо гостите на заведението се разминават само с уплаха.

Лекарите спасяват живота на Димитър Желязков, но той остава с хроничен проблем в областта на уретера.

В началото на август 2018 г. той бе арестуван в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано у нас при специализирана акция бяха задържани други лица, които по-късно бяха обвинени, че са част от ОПГ, ръководена от Желязков. „

В началото на 2020 г. стартира и процесът в СНС, но там прокуратурата търпи сериозен провал.

Всъщност преди две години и половина процесът стартира нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов – Данчо Паркета и Атанас Симеонов.

Двамата бизнесмени се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. Йорданов дори припадна в съда, докато даваше показания.

Около половин година след началото на процеса обаче се оказа, че съдебна заседателка е с повдигнато обвинение по друго дело, но е наела адвокат Ивайло Найденов, който защитава двама от групата на Очите. Любопитен момент е, че за конфликта на интереси не съобщава тя или защитникът й, а прокуратурата.

Налага се отвод и анулиране на процеса срещу Димитър Желязков и компания, който трябва да започне от начало.

След рестарта на делото съдът открива нов тежък процесуален проблем – турската страна не е дала съответно разрешение за разследване по част от обвиненията срещу Желязков. Това е свързано с делото по екстрадиция на Митьо Очите в южната ни съседка.

Междувременно гражданските ищци и основни свидетели Йорданов и Симеонов оттеглят голяма част от показанията си.

Процесът отново трябва да започне отначало. Първите опити за това се правят през есента на 2021 г., но от тогава досега винаги се намират пречки. Обикновено отсъства някой от 12-те обвиняеми или техен адвокат с оправдание, че имат някакво заболяване.

В резултат на това 4-годишно забавяне Желязков се е надявал процесът да се върне на негова територия в Бургас, но след закриването на спецсъда, делото се пое от Софийският градски съд.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви