Ученици в съда

Тази година Денят на отворените врати в Апелативен съд – Бургас постави началото на  едни по-различни образователни срещи с ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника /ПГММ/Механото/.

Проявите ще преминат под знака на превенцията на пътната безопасност сред младите хора, които тепърва предстои на получат своето първо свидетелство за правоуправление. Учениците ще имат възможност да проследяват съдебни дела за престъпления по транспорта и след това да дискутират въпроси по темата с магистрати.

„Тежки катастрофи с водачи , често употребили алкохол, наркотици и шофиращи с превишена скорост ни провокираха да разкажем на учениците не само за работата на съда като институция, но и за това какви могат да бъдат съдебните последствия от неразумното ни поведение, когато сме зад волана.“ – посочи съдия Пламен Синков, председател на Апелативен съд – Бургас.

Първата среща бе с ученици от 11 клас на ПГММ, специалност „Автотранспортна техника“, водени от техния преподавател по специализираща практика и по учебния предмет „Безопасност на движението по пътищата“ –  г-н Станимир Велинов.

През седмицата възпитаниците на ПГММ присъстваха на заседание по наказателно дело за пътнотранспортно произшествие със загинал и пострадали, причинено след употреба на алкохол  и шофиране със скорост над допустимата за пътния участък. Преди да влязат в съдебната зала те бяха запознати накратко с предмета на делото, мястото и ролята на всеки участник в заседанието, както и с изискванията относно поведението на присъстващите наблюдатели на процеса.

Днес младежите имах възможност да разговарят с председателя на съда, който беше и председател на съдебния състав по наказателното дело.

Съдия Синков сподели с учениците своите впечатления от делата свързани с пътни произшествия, които е разглеждал през годините.  Посочи, че всеки един случай е различен, че съдът назначава експертизи, разпитва свидетели, изслушва вещи лица и излиза с  решение след като вземе предвид всички доказателства по делото и след като съобрази закона.

Препоръча на бъдещите водачи да бъдат особено внимателни като приближават пешеходна пътека и никога да не шофират след употреба на алкохол или след употреба на наркотици. Обясни на гостите, защо след употреба на алкохол водачът не трябва да сяда на шофьорската седалка.

Даде примери със съдебни казуси за ПТП, които са предизвиквали обществен резонанс и за случаи на съпричиняване при катастрофи. В разговора с учениците бяха засегнати и темите за последствията в съда след шофиране с превишена скорост, след гонки на пътя, след неглижиране на предпазните колани.

„В чисто човешки план всички пътни произшествия с тежки последици се отразяват и на извършителя. За един миг се променят много съдби“ – напомни съдията. Той посъветва младите хора да не пренебрегват уроците по теоретична подготовка, защото за шофирането, освен техническа рутина, се изисква и осъзнаване за това какво правиш, изисква се разум и добро познаване на теорията.

„Целта е да бъдем максимално полезни и да съдействаме в израстването на учениците, не само като правнограмотни личности, но и като отговорни и смислени млади хора“ – обясни съдия Синков.

Инициативата „Ден на отворените врати“ в Апелативен съд – Бургас  се провежда за втора година по повод Европейския ден за гражданско правосъдие на 25 октомври

 

 

Посещението на възпитаниците на ПГММ – Бургас по време на съдебно заседание в апелативния съд беше реализирано след разрешение на председателя на съдебния състав и изрично писмено съгласие на родителите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви