Сигурно ви се е случвало да отворите хладилника и, докато се чудите какво да хапнете, да се натъкнете на някоя храна с изтекъл срок на годност.

Някои храни имат по-дълъг срок на годност и обикновено на етикета им е посочена дата, преди която се препоръчва да се консумират. Тези храни са безопасни за консумация дори и след посочената дата и не бива да ги изхвърляме, веднага щом мине упоменатият ден.

Такива храни са например: захар, сол, шоколад, брашно, бял ориз, кафе.

Съществуват обаче храни, които трябва да изхвърлим, веднага щом видим, че посоченият на етикета срок е изтекъл. Такива храни са прясното мляко, месото, рибата, сиренето. Те могат истински да ни навредят, ако ги консумираме извън срока им на годност.

Днес сме ви подготвили списък с 9 храни, които трябва незабавно да изхвърлите, ако срокът им на годност е изтекъл.

Сушени месни продукти

Този тип филета, които взимаме от „топлата“ витрина на супермаркетите, нарязани и увити в хартия, обикновено издържат от три до пет дни. След това трябва да ги изхвърлим.

Този тип меса могат да съдържат опасни бактерии като листерия, която обича ниските температури и може да причини температура, диария, болки в мускулите и сериозни усложнения при бременни жени.

Яйца

Яйцата са много ценни за здравето ни и са чудесна идея за закуска, която ще ни снабди с протеини и витамини за начало на деня.

Яйцата трябва да се изхвърлят две седмици след закупуване.

Млечни продукти

Млечните продукти са благоприятна среда за развитието на опасни бактерии. Особено внимание трябва да обръщаме на прясното мляко, в което бързо може да се развие ешерихия коли – опасна бактерия, която може да навреди много на здравето ни.

Трябва да изхвърлим млякото най-късно след седмица или, когато забележим промяна в цвета или миризмата му.

Листни зеленчуци

Марулята и прясното зеле трябва да се изхвърлят след три дни. Ако се появи слуз по тях, това означава, че са се появили опасни бактерии.

В такъв случай не е нужно да изхвърляте цялата маруля или зеле, а само увредените листа. Останалите измийте добре и консумирайте без притеснение.

Майонеза, горчица, кетчуп

Хубаво е да следим за срока на годност на любимите ни сосове и да ги изхвърляме, веднага щом той изтече. Тези сосове обикновено имат голям срок на годност, но е най-добре да не ги консумираме, след като той изтече.

Ако забележите промяна в цвета или текстурата им, също не се поколебавайте да ги изхвърлите.

Маслини

Маслините могат да се съхраняват повече от година, стига да не са отваряни. Отворените маслини могат да се съхраняват максимум две седмици.

Най-добре купете стъклени буркани, в които да ги съхранявате и да удължите срока им на годност.

Кисели краставички

Неотворените кисели краставички могат да издържат до една година в килера.

След отваряне обаче трябва да ги изядете възможно най-скоро, защото те представляват благоприятна среда за развитието на бактерии, които могат да причинят сериозни храносмилателни смущения.

Пресни горски плодове

Пресните горски плодове са супер здравословни и са наситени с антиоксиданти, но пък могат да се развалят бързо. Затова се постарайте да ги изядете в рамките на три дни.

Тези плодове могат бързо да развият плесен, който е много опасен за човешкия организъм. За да избегнете изхвърлянето, измийте и замразете плодовете.

Натурални сокове

Освен ако сокът не е пастьоризиран, трябва да го изхвърлите два дни след отваряне.

Соковете, които се разпространяват в търговските вериги, са малко по-трайни, но е най-добре, ако ги консумирате в рамките на седмица.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви