Първи ноември е Ден на народните будители. На този ден отдаваме почит на просветителите, които в години на безправие, с родолюбие и патриотизъм, са отваряли очите на българите за светлината на знанието, за историята на славното ни минало.

Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали дълбоката си любов към отечеството, своята честност и смелост.

По повод 110 години от учредяването на Бургаското археологическо дружество „Деултум“ и денят на народните будители, на 1 ноември, Регионален исторически музей – Бургас ще отбележи годишнината в Археологическата експозицията (бул. Алеко Богориди 21) с изложба от ранните години на дружеството.

Основано на 8 април 1912 год., дружеството опазва и съхранява културно-историческото наследство на гр. Бургас и голяма част от югоизточната територия на днешна България. Към него е създаден и Дружествен музей.

Настоятелството включва: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника.

Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция. На 12 юни 1912 год.

Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Създадена е широка мрежа от съмишленици, дописни членове и доброволни сътрудници. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви