Кметът на Созопол Тихомир Янакиев участва в 43-тата сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, която се провежда от 24 до 27 октомври в Страсбург.

Като член  на българската делегация той участва и в избора на нов генерален секретар на организацията. За такъв бе избран Матю Мори, който ще встъпи в длъжност през януари 2023 г. 

Сесията включва излагане на становища и дебати на теми за бъдещето на Съвета на Европа и ролята на Конгреса в него, влиянието на фалшивите новини върху работните условия на местните и регионални изборни представители, перспективите за основан на правата на човека подход на управление на интелигентните градове и региони.

Във връзка с войната в Украйна бяха изслушани министърът за развитието на общностите и териториите в Украйна Олексий Чернишов, както и кметът на Киев Виталий Кличко.

Преразгледана бе Европейската градска харта II, Манифеста за нов урбанизъм в контекста на настоящата кризисна ситуация, както и темата за приемането на жени и деца бежанци.

Предстоят ни дебати за човешките права и околната среда, значението за местните и регионални влaсти по отношение на зеления прочит на Европейската харта за местно самоуправление, коментира кметът Тихомир Янакиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви