Мовембър

Комплексният онкологичен център в Бургас дава началото на инициатива, позната в цял свят като Мовембър, провокираща всеки мъж да си пусне мустак в знак на съпричасност към тези, които се борят с тежката болест рак на простатата, съобщава Нова тв.

Кампанията ще разясни ползите от прегледа и рисковете от ненавременно диагностициране. „Профилактирането избягва нежелани събития. Искаме да стимулираме хората рано да се диагностицират. Все повече мъже започнаха да си проследяват простатата. През 2021 г. сме регистрирали около 160 пациенти с карцином на простата. 70 са за тази година до момента. На 100% може да се излекува пациент при ранна диагностика“, казва д-р Теодор Попов.

Според него през последното десетилетие възрастта на диагностицираните пада до 50-55-годишна възраст. „Обяснението е начинът на живот. Колкото по-икономически развита е дадена страна, толкова по-често срещано е заболяването. Ядат се по-мазни храни и не се спортува. Симптоматиката е често уриниране и еректилна дисфункция“, разкри д-р Попов. Той смята, че при ранна диагностика на рак на простатата пациент може да се излекува на 100%.

В 17 ч. в библиотеката в Бургас ще се проведе лекция на лекарите от Онкологията по темата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви