Синдикатът на служителите на затворите в България (ССЗБ) излиза на протест на 25 октомври 2022 г. пред Министерството на правосъдието.

Служителите на затворите у нас искат предоставяне на цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12- часов режим на работа в ГДИН.

Исканията им включват и предоставяне за съгласуване на вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на ГДИН; представяне на позиция, цялостно съобразена с препоръките на КПИ към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите, в последният му доклад, касаещ респективно пенитенциарната система; представяне на план за ползване на отложения, не по вина на служителите, платен годишен отпуск от минали години, в размер на над 100 000 дни общо; предоставяне на план за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в местата за лишаване от свобода и др.

Преминаването от 24-часов на 12-часов сменен режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода бе обсъден вече на среща в Министерството на правосъдието с министър Крум Зарков.

От министерството заявиха, че преминаването от един режим на работа в друг се осъществява плавно и поетапно.

За реорганизацията по места няма срок, преди това се провеждат разговори с различните затвори за готовността на състава. Той и екипът му редовно са на посещения в местата за лишаване от свобода, където се разговаря със служителите на място, предаде БГНЕС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви