БСП и ДПС ще участват в разговори при Радев
БСП и ДПС ще участват в разговори при Радев

Парламентарните групи на БСП и ДПС са готови за консултациите при президента Румен Радев. Според „Възраждане“ обаче със заявката на държавния глава да не бърза с връчването на мандатите „се търсят всички възможни средства рулетката с мандатите да се върти късно, бавно и изборите да бъдат февруари – март“.

От ДПС видяха „добър знак“ в заявеното намерение да не бърза с консултациите и мандатите за ново правителство. Това посочи пред журналисти в парламента Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ ДПС.

„Налице е тежка политическа криза, от която трябва да се намери изход. Виждаме, че диалогът върви много бавно, трябва да се положат максимални усилия. Ние призовахме да не се бърза, а да се търси диалог“, посочи Хамид.

Относно предоставяне на военна помощ за Украйна, от ПГ ГЕРБ-СДС и ПГ „Демократична България“, Станислав Анастасов припомни, че позицията на ДПС по този въпрос е „кристално ясна и последователна“. Тя е в подкрепа на украинската страна след агресията на Руската федерация.

“ БСП за България“ също са готови да започнат консултациите при президента за възможностите за съставяне на правителство.

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.
За нас по-важно е, че може би това време е необходимо да приемем бюджета. А за „БСП за България“ още по-важни са социалните мерки в бюджета. Те за нас са задължителни за тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време максимално, за да търсим съгласие по социална програма за 2023 г., каза Нинова.

Тя бе категорична, че левицата няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, ДПС или „Възраждане“. Ще участва в разговори при връчване на втория мандат и ще изчака да се види на коя парламентарно представена политическа сила ще бъде връчен третият мандат, добавя БТА.

Корнелия Нинова коментира, че от изслушването, което са поискали на финансовия министър, е станало ясно, че въпреки трите варианта в крайна сметка се е оказало, че няма да има нов бюджет. А ще има удължаване на досегашния.

За нас това не е приемливо, защото цените растат, бедността нараства, трябва да се подобри бюджетът за 2023 г. с увеличаване на минималната работна заплата, а служебният кабинет предвижда замразяване на минималната заплата. Без преизчисляване на пенсиите, а само прилагане на Швейцарското правило, отбеляза Нинова.

Според нея, ако продължим със сегашния бюджет, ще бъде ощетен народът и икономиката. По-добре да има нов бюджет за 2023 г. който да отчита реалностите, каза тя.

Ние смятаме, че даването на оръжие на Украйна би въвлякло България във военния конфликт,

ние ще гласуваме против всички предложения, обясни Нинова и визира внесените проекти на решения от страна на „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. Искаме мирно решаване на конфликта по дипломатически път, добави тя.

Очевидно е, че трудно ще се състави кабинет в рамките на това Народно събрание, следователно ще се търсят всички възможни средства рулетката с мандатите да се върти късно, бавно и изборите да бъдат февруари – март. Това смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Ако изборите бъдат съобразно рулетката, която той ще завърти сега, това означава изборите да бъдат декември – януари, обоснова мнението си той. По думите му, ако рулетката с мандатите започне по-късно, това означава избори да има февруари-март догодина. Костадинов смята, че въпросът не е дали ще има нови избори, а кога ще бъдат те.

Относно внесените в парламента предложения за предоставяне на военна помощ за Украйна, лидерът на „Възраждане“ каза, че ако се вземе такова решение, „България ще бъде вкарана в още по-сериозна спирала на несигурност и безвремие“. Той е на мнение, че има натиск България да вземе страна във войната. Костадинов каза, че има опасение, че следващата стъпка ще е изпращане на български контингент в Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви